gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тайните на вкусния омлет

Тайните на вкусния омлет

Валентин МирановВалентин Миранов
Помощник Готвач
30417
Омлети
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Омлетите спадат към така наречените аламинути. Тяхното бързо приготвяне, разнообразието им, отличният вкус и хубавият им външен вид дават възможност да се задоволи и най-изтънченият вкус.

Омлетите биват: обикновен омлет (омлет натюр); омлет с плънка и пъстър омлет (мозайка). Те се поднасят в момента на приготвянето им. Престоялият омлет губи много вкус и вид.

Яйцата трябва да се разбиват в момента непосредствено преди изсипването им в тигана, когато маслото е вече сгорещено. Те се разбиват с вилица или дълъг тел, докато жълтъкът и белтъкът се смесят добре. В никакъв случай жълтъкът и белтъкът не трябва да се превърнат в течност или в маса, подобна на пяна. Обикновено се разбиват по три яйца на лице. По желание към яйцата непосредствено преди изсипването им в тигана може да се прибави по една супена лъжица прясно мляко (за предпочитане сурово). Млякото придава по-голяма лекота на омлета.

Тиганът, в който ще се пържи омлетът, трябва да е по-дебел - бакърен, емайлиран или стоманен. При тънък тиган се получава бързо загряване, вследствие на което омлетът прегаря, а от това се разваля както вкусът, така и външният му вид. Големината на тигана трябва да е пропорционална на броя на яйцата. За омлет от 3 яйца е необходим средно голям тиган - 24-25 см в диаметър. Големият тиган е за предпочитане пред малкия. В малкия тиган пластът от яйца става по-дебел и за изпичането му е необходимо повече време, а от това омлетът става сбит и по-тежък.

Омлет с шунка

Омлетите се пържат на умерено силен огън.

Маслото в момента, когато ще се изсипят яйцата, трябва де е силно сгорещено, но не прегоряло. Ако маслото не е добре сгорещено, то се смесва с яйцата и те залепват тук-там за дъното на тигана.

Посоляването на яйцата става в момента на изсипването им. Ако това стане по-рано, яйцата се оводняват.

Омлет
Снимка: NEVI

Готовите яйца се изсипват бързо в средата на тигана, та те сами да се разлеят встрани. Веднага с издутата част на вилицата се разбъркват леко на равномерен пласт, като се внимава да не се разкъсат на части. След няколко секунди тиганът се разклаща хоризонтално, за да се отдели омлетът от дъното.

Омлетът е готов, когато долната му страна добие хубав златистожълт цвят, а по горната не се виждат втечнени части и всичко е стегнато в едно цяло. Той се сгъва в тигана и се изсипва внимателно в чинията, като долната част дойде отгоре. За да добие лъскавина, омлетът може да се намаже с парче прясно масло, набодено на вилица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#167180
Обожавам омлети и много често приготвям у дома!
1
0
Лидия - Гери
Лидия - Гери
18.04.2016 11:50
Любимата ми бърза храна за приготвяне.
1
0
Илияна Димова
Харесвам статията, хубави съвети
1
0