gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Суроватка - незаменим еликсир за здраве!

Суроватка - незаменим еликсир за здраве!

Суроватка
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Краве, овче или козе сирене – не е важно, а по-скоро е важно винаги на трапезата да имате качествено парче сирене. Но знаете ли, че при процеса на производство на сиренето се получава един страничен продукт (това е течност, която остава, след като млякото се пресече), известен под името суроватка, който несправедливо е подценен и за съжаление много малко се използва.

Основният проблем е, че малцина знаят, че суроватката е хранителен продукт с много полезни качества - вижте всички ползи на суроватката.

В нея най-голям процент е водата и съдържа много малко калории и мазнини. В един литър суроватка има само 360 калории. Чрез химичните анализи е установено, че суроватката има 16 вида протеини, 8 минерали, 7 витамини, до 23 аминокиселени и до 11 ензими.

Суроватката съдържа много минерали, необходими за нашия организъм - предимно калций, мед, желязо, цинк, кобалт, манган и фосфати. Тези минерали са важни, защото те участват в метаболитните процеси и допринасят за по-качествен тонус на клетките.

Правилното протичане на този процес значително намалява риска от инсулт, от високо кръвно налягане. Подобрява имунитета, регулира вредния холестерол и чревната флора, възстановява черния дроб, предотвратява остеопорозата и намалява зъбния камък.

Как се прави суроватка
Снимка: Yordanka Kovacheva

От захарите в суроватката има най-голям процент лактоза, което е особено важно в храненето на децата. Въпреки това протеините са най-важната съставка на суроватката. Съставена предимно от незаменими аминокиселини, които участват в създаването на мускулна маса, но не създават мастни натрупвания и не се дебелее. Именно поради това суроватката се смята за един от най-добрите източници на енергия и се препоръчва на спортисти, деца, възрастни хора, бременни жени, кърмачки.

За разлика от млякото суроватката е по-малко калорична. Протеините дават усещане за ситост, влияят и при отделяне на хормоните, които регулират апетита.

В продажба суроватката и нейните странични продукти могат да бъдат намерени в повече форми като кисела суроватка, сладка суроватка и като напитки, обогатени с плодове.

Суроватката се използва за производство на различни видове сирена, за производство на детски храни, сладоледи и фураж. Служи и като добавка в много хранителни процеси за производство на хляб, хлебни изделия и бисквити.

Суроватката е най-добре да се пие прясна, подсладена с малко захар или с добавка на плодове.

Днес особено популярна е суроватката на прах, която се получава чрез специални технологични процеси. Ако закупите този вид суроватка, начинът на използването му е като разтворите в топла вода и пиете като заместител на хранене.

Единственото, което е важно, е да не прекалявате с количеството, защото може да предизвика диария.

Употреба: към хранителна ястия - супи, яхнии, мюсли, плодови шейкове. Добавя се в тестото за хляб и хлебни изделия, с което се подобрява тяхната хранителна стойност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest