Хатайска кухня

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
1276k
Хатайска кухня

Хатайската кухня е смесица от турска, арабска и номадска кухня. Тези народи, които живеят заедно в продължение на векове в Средиземноморието и Близкия изток, са прехвърлили цялата си изобретателност в региона на Хатай, известен с незабравимите си вкусове. Географското положение на региона е познато с отглеждането на едър добитък, овце, подходящи за производството на месни храни.

Хатайската кухня е известна с ястията с месо, ястия от зеленчуци, пълнени зеленчуци, кисели краставички, ориз, конфитюр, мезета и салати, млечни продукти, билки, десерти, торти и сладкиши. Това я прави една от най-богатите кухни в света.

Сред една от най-отличителните черти на Хатайската кухня са подправките, които се използват при приготвянето на ястия. Кимион, черен пипер, джоджен, смрадлика, червен пипер, канела, мащерка, босилек са сред най-използваните.

Мащерката се използва по малко по-различен начин от останалите кухни. Пролетната прясна мащерка се използва при приготвянето на салати. Саламурена или изсушена се използва през останалите сезони.

Подправки

В голямо количество се използва зехтинът и нарът. Заедно с тях се използват и лютите чушлета. Това е една от най-отличителните черти на Хатайската кухня - използването на люто.

В Хатайската кухня се приготвят закуска, обяд и вечеря, които са богати и здравословни. Хатайската кухня е една от най-богатите кухни в региона на Анадолу. Там се приготвя най-често. Независимо от сезона се използват само пресни зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest