gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Как да отглеждаме плодни дръвчета в саксия?

Как да отглеждаме плодни дръвчета в саксия?

Yana G.Yana G.
Готвач
1001k
Мандарини в саксия

Когато живеем в апартамент и нямаме двор, в който да си засадим плодни дръвчета, прибягваме до метода на тяхното отглеждане в домашни условия, в саксии. Има няколко основни причини защо да отглеждаме плодове в домашна среда.

Те внасят оптимистична нотка в апартамента и значително подобряват качеството ни на живот. С красивите си и слънчеви цветове допринасят за по-жизнерадостно излъчване. Въздухът вкъщи става по-добър и чист. И най-важното е, че се наслаждаваме на собствено отгледани плодове. Въпреки малкото количество реколта, което ни носят плодните дръвчета, отглеждани в саксия, все пак се наслаждаваме на екологично чисти и вкусни плодове.

Най-подходящите плодни дръвчета, които могат да се отглеждат в домашни условия в саксии са предимно цитрусовите плодове. Доста благоприятни и за предпочитане за отглеждане са портокали, лимони и грейпфрути. В саксии могат да се срещнат както декоративни, така и във вариант за консумация. Интересното тук, е че в България на такова отглеждане се поддават ябълки, сливи, круши, праскови и кайсии.

Важен момент е освен изборът на плодното дръвче и изборът на саксията, в която ще го отглеждаме. За отглеждането на такъв вид растение се препоръчва саксията да бъде достатъчно дълбока и широка. Това е важно, защото плодното дръвче трябва да се чувства комфортно в нея, за да расте и да бъде плодородно.

Тези дръвчета, макар и не много големи на вид, имат здрава коренова система. По тази причина, ако изберете пластмасова саксия, корените може да я напукат и да трябва да го местите. Препоръчва се да се избират по-здрави, например глинени саксии.

Лимони

След правилния избор на съда за отглеждане идва и моментът за избор на почвата. Плодните дръвчета се засаждат по два начина - да се използват семена или разсад. Важно е да се избере качествена почва, богата на хранителни микроелементи и редовно да се подсилва с компост.

Компостът може да е от земен червей, тъй като влияе много добре на дръвчетата.

Плодните дръвчета, отглеждани в саксии, имат нужда от често поливане. Това е така, защото почвата им много бързо изсъхва и трябва да се поливат по два пъти на ден - сутрин и следобед. Когато растението развие по-широка коренова система, може да се разредят поливанията, но дотогава то има нужда от повече вода.

Следващият много важен момент са климатичните условия. Идеалните градуси за плодните дръвчета са от 15 до 18 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest