gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Кое ястие с кое вино върви?

Кое ястие с кое вино върви?

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
1274k
Храна и вино
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Как да съчетаване вино с храна? На какво трябва да се обърне внимание при избора на вино? Коктейли, сладки вина, горчиви вина... С какви ястия могат да се комбинират? Следващите редове ще ви отговорят за какво да внимавате при комбиниране на вина и храни.

Първо, трябва да се обърне внимание на вкусовите рецептори – солено, сладко, горчиво или кисело. По храната може да се ръководите при избора си и на вида вино.

Ако виното съдържа много съставки, тогава виното ще е кисело. Захарта е веществото, което стабилизира киселината. Превишеното количество киселина във виното придава сух вкус в устата. Ако виното е отлежало в бъчва от дъб или ванилия, ароматът на дърво е много вероятно да се усеща.

Ако храната и виното принадлежат към една и съща култура или имат подобни квалификации, значи ще бъдат подходящи за съчетаване. Например, италианското вино може да се сервира с италианска храна.

Интензивният аромат на червените трапезни вина обикновено се състои от сухото вещество, което е тежък или кисел компонент с пикантна нотка. Това вино може да се консумира с пикантни храни, пържоли, еленско месо, патица, гъска, и е подходящо за консумация с паста.

Бялото трапезно вино е много по-леко, въпреки интензивното съдържание на сухо вещество. Препоръчително е да се консумира с ястия като пиле, пуйка, риба, миди и ястия от говеждо месо.

Розе

Розовото вино също може да бъде сладко или кисело. Може да се комбинира с пържено пиле, миди, студена пържола. Идеално се връзва с пикник храна и вечеря на шведска маса.

Аперитивните вина се препоръчват преди ядене, тъй като изострят апетита. Може да се консумират обикновени или плодови коктейли с вино. Консумират се с плодове, ядки, бисквити, кексове, курабийки или сладки сирена.

Безалкохолните и пенливи вина са ферментирани също както другите видове вина. Само че те преминават през специален филтър за отстраняване на алкохол. Те се сервира с подходяща храна, разделени в зависимост от категорията - например червеното вино с червени меса и т.н.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest