gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хлябът без глутен съдържа 7 пъти повече мазнини

Хлябът без глутен съдържа 7 пъти повече мазнини

Хляб без глутен
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Безглутеновите продукти може и да не са толкова здравословни, колкото ни се представят, сочат последни проучвания. Това сочи доклад на Европейската комисия, чиито експерти са изследвали безглутеновите продукти в големите хипермаркети на Стария континент.

Оказва се, че в собствените марки на големите супермаркети, които са означени с етикет без глутен, има огромно съдържание на наситени мазнини. То значително се отдалечава от здравословното. Някои от големите хранителни вериги вече са обещали, след като докладът стана публично достояние, че ще променят съдържанието на своите безглутенови продукти.

В доклада на евро експертите е посочено, че 90 процента от безглутеновия хляб, предлаган в големите търговски магазини, съдържа до седем пъти повече мазнини от приетата норма.

При другите продукти без глутен съдържанието на мазнини също е високо, но не и толкова много, сочи още докладът. В тях обаче има завишено ниво на захари, прекаляването с които също може да доведе да редица здравословни проблеми.

Според анализатори на пазара причината за завишените нива на мазнини и захари в тези продукти е да се подобрят вкусът или текстурата. Така потребителите, вярвайки, че консумират полезен продукт, ще бъдат впечатлени от добрия вкус на продукта, без да подозират, че консумират нещо, което е по-вредно за тяхното здраве от който и да е хляб с глутен.

Хлебчета

Водещи диетолози съветват да се купуват продукти без глутен от малки независими компании, вместо такива от големите хранителни вериги, които на база високите си доходи могат да си позволят да кривнат от правия път и да бъдат некоректни с клиентите си.

Въпреки анализите на Европейската комисия в последните години все повече експерти се надигат в защита на реабилитирането на глутена, като според мнозина този растителен протеин въобще не е толкова вреден, колкото беше изкарван в последното десетилетие.

Разбира се, това не важи за страдащите от глутенова непоносимост. Нови изследвания показват, че глутенът не предизвиква здравословни проблеми при хора, които не са алергични. Дори хора, които системно се лишават от него, могат да си причинят витаминен или минерален дефицит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest