Ето защо сливите са суперполезни плодове
Evo zašto su šljive izuzetno zdravo voće
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ето защо сливите са суперполезни плодове

Ето защо сливите са суперполезни плодове

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
1276k
Ето защо сливите са суперполезни плодове
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Сливите имат най-различни разновидности. Растат по дърветата на средно 5-6 метра височина. В различните точки на света цъфтят през различните месеци на годината. Например в Тайван сливовите дръвчета цъфтят през месец януари, докато в Обединеното кралство това става през месец април.

Сливите са със сферична или овална форма. Те са сочни и плътни. Сливата е с твърда костилка, заобиколена от месеста част. Зелените сливи обикновено са кисели, а черните и червените са сладки и съдържат повечко захар.

Китай е страната, където производството на сливи е мащабно. През 2011 година Китай заема първо място в производството на сливи, второто място се отрежда на Сърбия, третото - на Румъния, следвани от Чили, Турция, Иран, Босна и Херцеговина, Индия, Италия и Америка.

Сливите съдържат хранителни компоненти, витамини и минерали. Богат източник са на витамин А. Като хранителна стойност сливите са добър източник на витамин С (аскорбинова киселина). Освен изброените сливите съдържат също така и витамин К, мед, фибри и фолат, също така е богат на витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В6 и витамин Е.

Добър растителен източник са на калиев флуорид, фосфор, магнезий, желязо, минерали като калций и цинк. В допълнение сливите не съдържат вредни мастни киселини.

Сливите са доста вкусни плодове. Освен това имат защитни свойства, които предпазват от различни болести. Защитават и насърчават здравето на сърцето, защитават здравето на червата, укрепват костите и костната система, регулират кръвната захар, предпазват мозъка и подобряват паметта.

Като добър източник на фибри сливите предотвратяват запек и регулират храносмилането. Като антиоксидант сливите защитават тялото от свободните радикали, бета-каротинът пък намалява риска от рак на белия дроб и устната кухина. Намаляват кръвното налягане, намаляват риска от рак, намаляват риска от болестта на Алцхаймер и от диабет.

Една средно голяма прясна слива съдържа приблизително 113 мл калий. Този минерал понижава високото кръвно налягане и намалява риска от инсулт. Спомага за по-ефективния приток на кръв и защитава артериите и вените. Пресните сливи намаляват риска от инфаркт и сърдечно-съдовите заболявания.

Сушените сливи продотвратяват риска от хиперхолестерол и липиди. Според проучвания сливите и сокът от тях регулират нивото на холестерол в черния дроб. Благодарение на съдържащите се фибри сливите намаляват нивото на лошия холестерол в кръвта.

Сини сливи

Сините сливи предотвратяват разпространението на вредни ракови клетки и намаляват риска от рак на черния дроб. Със своите антиоксиданти и фитонутриенти сливата запазва здравите клетки от вредните канцерогенни ефекти. С хлорогеновата си съставка намаляват риска от рак на гърдата.

Сушените сливи още регулират механизма на червата. Благодарение на съдържанието на фибри сливите поддържат здравето на дебелото черво и червата.

Ниският гликемичен индекс на сливата регулира и балансира нивото на кръвната захар. Намалява риска от диабет 2 именно поради ниския гликемичен индекс. Според някои изследвания сливата намалява глюкозата и триглицеридите в кръвта. Също така показват защитен ефект срещу инсулиновата резистентност.

Допринасят за една по-солидна основа на костите на гръбначния стълб и предмишницата.

Съдържащите се антиоксиданти в състава на сливите неутрализират свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките на мозъка. Имат подсилващ ефект върху нервните клетки и паметта.

Освен всичко, описано дотук, сливите регулират дейността на храносмилателната система, подсилват имунната система, засилват съпротивителните сили на организма и имунитета. Заради относително високите нива на витамин C сливите се борят с различни инфекции и възпаления, насърчават производството на азотен оксид в организма, предотвратяват образуването на тумори, предотвратяват заболявания, свързани със затлъстяването, помагат за отделянето на хормони, които са полезни за мозъка и нервите.

Особено в Япония сливите и сливовият сок се използват като противогрипно средство.

Както всеки друг плод сливата също има и своите негативни ефекти. Сливите съдържат оксалат, който се кристализира и натрупва в тялото, бъбреците или жлъчния мехур. Ето защо прекомерната консумация на сливи води до образуване на камъни в бъбреците или камъни в жлъчката.

Сливите съдържат сулфид - особено сушените. Те могат да причинят алергични симптоми и да предизвикат анафилактичен пристъп. Карциноидните тумори повишават нивото на серотонин в кръвта. Сливата съдържа значителни количества серотонин.

Консумирайте сливи, но в нормални и допустими количества, за да сте здрави!

В следните вкусни предложения ще можете да похапнете от любимите си сливи, докато доставяте удоволствие на сетивата си:

- сладкиши със сливи;

- пай със сливи;

- яхния със сливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest