gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Седем здравословни храни с тъмен цвят

Седем здравословни храни с тъмен цвят

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
1275k
Седем здравословни храни с тъмен цвят

Известно е, че зелените плодове и зеленчуци са полезни. Оказва се, че плодовете и зеленчуците с тъмен цвят са също толкова полезни, колкото зелените, само че дават на организма ни различни здравословни бустери.

Цветът им идва от антоцианина и растителните пигменти. Тези пигменти и антоцианини се борят със свободните радикали, поради това консумацията на храни с по-тъмен цвят предпазва от диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Според професор Су Лий консумацията на тъмни и лилави храни са далеч по-зравословни, благодарение на мощните антиоксиданти, съдържащите се в тях. Дори и в изсушен вариант, те запазват хранителните си стойности, добавя той.

7 вида здравословни храни с тъмен цвят

Всички те укрепват имунната система и предпазват от заболявания.

1. Черна леща

Всички бобови растения са богати на желязо. В сравнение със зелената и червената леща, черната съдържа по-голямо количество желязо. Както знаете, желязото е основен минерал, необходим за бързото самообновяване на кръвни клетки. Една водна чаша черна леща съдържа 8 мг желязо. Черната леща съдържа големи количества разтворими фибри. Разтворимите фибри намаляват холестерола, както и засилват имунната система.

2. Къпини

Тъмни храни - Лилаво зеле

Проведените изследвания в Бостънския здравен център показват, че съдържащите се полифеноли в къпините унищожават клетките, които нарушават мозъчните функции. Благодарение на количеството фибри в къпините, се регулира храносмилателната система.

3. Черен чай

Според проучване, проведено в университета Рутгерс в Ню Джърси, черният чай съдържа теафлавин антиоксидант, благодарение на което се облекчава нарастващата мускулна болка след усилена тренировка. Пиенето на черен чай намалява риска от инфаркт.

4. Сушени сливи

Тъмни храни Сушени сливи

Може би сте забелязали, че след изсушаване сливите променят цвета си към по-тъмен. Това е така, защото в сливите се съдържат много ценни хранителни вещества. Те съдържат голямо количество витамините А, С и К. Благодарение на фибрите, калий и желязо, съдържащи се в сливите, те са полезни за кръвната захар и костите. Пречистват бъбречните и пикочните канали, контролират менструалния цикъл. Тъй като са висококалорични, не бива да се прекалява с консумацията им. В противен случай може да доведе до увеличаване на теглото.

5. Френско грозде

Богати на омега-3 мастни киселини, помага при ревматични болки и лош холестерол. Съдържащата се линоленова киселина в него помага на костите, мускулите и мозъчните функции. Източник на колаген, който поддържа кожата здрава. Освен това съдържа още антиоксиданти като антоцианини и витамините В9 и С, които се борят с рака.

6. Лилаво зеле

Лилаво зеле

Богат източник на витамин C. Богато е още на сяра, фибри, антоцианини и витамин К. Поддържа мозъчните функции, предпазва от Алцхаймер. В допълнение, лилавото зеле отпуска кръвоносните съдове чрез повишаване на кръвния поток. Следователно, това е една от най-здравословните храни за защита срещу сърдечно-съдови заболявания.

7. Червени и лилави картофи

Тъмни храни - Лилави картофи

Тези картофи са малко по-сладки и наподобяват червеното цвекло. Особено помагат на регенерацията на клетките, тъй като съдържат фолиева киселина, калий и витамин С. Червените картофи съдържат 10 пъти повече антиоксиданти от картофите, които познаваме. Този източник на антоцианини, които съдържат, са ефективна защита срещу рака.

Във Франция и вече по цял свят са много популярни лилавите картофи. Изключително вкусни и свежи, те имат вкус, който напомня билки.

Ако искате да консумирате храни с висока хранителна стойност, обърнете повечко внимание на храните с тъмен цвят.

Вижте още:

- Най-добрите източници на антоцианини;

- Ползите от различните цветове плодове и зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest