Лечебните свойства на целината
Lekovita svojstva celeraThe Healing Properties of Celery
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лечебните свойства на целината

Лечебните свойства на целината

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
1274k
Лечебните свойства на целината
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Целината е сред зеленчуците, които се консумират много често. У нас са познати основно два вида целина - листна и коренна, като и двата вида целина намират широко приложение в кулинарията. Семената им се използват при лечението на много заболявания от древни времена. Целината е с ниско съдържание на калории.

Зимните зеленчуци са сред предпочитаните от много хора, а целината е незаменим помощник в кухнята като подправка за зеленчукови супи, за маринати и дори за самостоятелни ястия. Редовната консумация на целина носи редица ползи за организма.

Целината е отличен източник на витамин А и В. Съдържанието на тези витамини в целината помага да се задоволят голяма част от дневните нужди на тялото. Освен това в тях се съдържа също и много калий, натрий, калций и магнезий и различни минерали. Възползвайте от нея при астма, защото оказва благотворно влияние при това заболяване.

Консумацията на целина е полезна за сърцето и кръвоносните съдове, защото намалява риска от инфаркт и инсулт. Освен това целината контролира кръвното налягане, тя е естествен антиоксидант, както и отличен диуретик. Целината спомага за елиминиране на излишните течности от организма, освен това спомага при инфекции на пикочните пътища.

Целината регулира баланса на течности в организма, повишава секреция на слюнка и стомашен сок. Зеленчукът помага при успокояване на храносмилателната система, отваря апетита и предотвратява натрупването на газове и спазми в червата. Укрепването на имунната система е сред ползите на целината. Използва се срещу диабет и за болки в стомаха.

Ползи на целината

Целината има своето приложение и при болести като дизентерия и жълтеница. Тя увеличава сексуалното желание, има свойствата на афродизиак. Успешно се използва за лекуване на рани и изгаряния, има антибактериални свойства. Има лечебно действие срещу кожни проблеми като акне, псориазис и витилиго, регулира менструалния цикъл.

Сред ползите на целината са още:

- благодарение на богатото си съдържание на минерали целината има облекчаващи свойства при хронична умора;

- може да се използва като подпухналост на очите;

- тя има високо съдържание на фибри и добро приложение при нефрит и хепатит;

- полезна е срещу подагра, подобрява паметта и облекчава бъбречните проблеми;

- премахва токсини от организма;

- от полза е за намаляване на камъните в бъбреците.

Целина

Консумацията на целина спомага за намаляване на подуването в организма и помага за премахване на отоци, също така носи големи ползи при анемия, полезна е при възпаление на пикочните пътища, има превантивен ефект върху заболяванията на черния дроб.

Проучвания доказват, че сокът от целина балансира холестерола чрез увеличаване на жлъчната секреция. Целината осигурява защита срещу рак. Според проучванията тя предотвратява разпространението на раковите клетки. Наблюдавано е, че инхибира растежа на раковите клетки. По-специално раковите клетки при рак на дебелото черво и рак на стомаха.

Сокът от целина съдържа 21 калории в 100 г, което го прави нискокалоричен. Целината е идеален зеленчук за хора, които искат да намалят теглото си. Може да се пие сок от целина като средство за борба с глада за сладки неща.

Бременните жени не бива често да консумират целина, защото тя повишава риска от спонтанен аборт. Прекомерната консумация може да предизвика алергични реакции също.

А за да включите полезната целина в менюто си по-често, може да приготвяте за всички вкъщи:

- салати с целина;

- супа с целина;

- предястия с целина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest