gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Трапезна, минерална или изворна вода?

Трапезна, минерална или изворна вода?

Вода
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

В България свободно в магазините се продават три вида вода – трапезна, минерална и изворна. Много от нас не обръщаме внимание на това какво точно купуваме.

На Запад например, все повече се търси изворната вода, тъй като тя оказва различен ефект върху здравето в сравнение с другите два вида. Тя съдържа по-малко минерални вещества като желязо, хлор, натрий и флуор и е щадяща организма. Също така не е нужно да се редува постоянно. Това е водата, която следва да бъде давана и на малки деца.

Минералната вода от своя страна се добива със сондажи от земните недра. Тя е с по-висока температура. Полезна е с това, че е богата на минерали (желязо, хлор, натрий и флуор).

Предпазва от зъбен кариес и остеопороза. Подходяща е за лица над 40 години, заради благоприятния й ефект върху костите.

Минерална вода

Третият вид, предлагащ се на пазара, е т.нар. трапезна вода. Тя може да произхожда от наземен, подземен източник или директно от чешмата. Разликата от другите два вида е, че тя задължително се преработва и филтрира. Обогатява се с минерали. Тя всъщност представлява изкуствен продукт, пригоден за употреба.

От изключително значение е при покупката на вода да обръщате внимание на съдържанието на натрий в нея. Колкото по-малки са количествата, толкова по-добре, особено за хора с високо кръвно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest