gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»От кои храни да си набавим витамин B?

От кои храни да си набавим витамин B?

Витамин В1

Витамин B1 участва в обмяната на белтъчините, мазнините и въглехидратите в човешкия организъм. Притежава тонизиращи свойства, които допринасят за подобряване на физическата форма и намаляват времето за възстановяване след тренировка. Също така премахва схващанията на мускулите и е особено необходим в периода около състезанията на активно спортуващите.

Витамин B1 не се натрупва в организма, поради което е необходимо неговото ежедневно приемане. Той се съдържа както в растителните храни (моркови, спанак, ориз, черен хляб), така също и в храни от животински произход. Приемането на витамин B1 вечер спомага спокойния сън и възстановява тялото.

Витамин B2 е помощник при мускулните схващания. Може да го осигурим за организма си чрез редовната консумация на мляко, спанак, люспи на зърнени храни, черен дроб, яйчен жълтък и други.

Витамин В2

Витамин B3 подобрява храносмилателната функция на стомашно-чревния тракт. Намира се в големи количества в зърнените храни, особено в техните зародиши и трици. Съдържа се в черния дроб, ядките и др.

Витамин B5 заема важно място в почти всички процеси на обмяна в организма. Можем да си го осигурим, като похапваме кисело мляко, бобови култури, моркови, зеле, фъстъци, зърнени храни и др.

Витамин В5

Активно участие в обмяната на белтъчините има витамин B6. Той също така влияе върху мастната и въглехидратната обмяна. Най-богати негови източници са месото, месните продукти, зърнените храни, черния дроб, яйчения жълтък, плодовете и зеленчуците.

Витамин B9 (фолиева киселина) участва в образуването на червени кръвни клетки и лекува анемията. Храните, в които се съдържа, са черния дроб, варивата, маята, орехите, плодовете и зеленчуците.

Витамин B12 стимулира производството на червени кръвни телца. Участва активно в белтъчния синтез, както и в мастната и въглехидратната обмяна. Среща се в черния дроб, жълтъка на яйцата и месото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest