gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кафето, преди да стигне до нас

Кафето, преди да стигне до нас

Кафе на зърна
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
3.60 лв.
Виж ››

Като топла или студена напитка кафето се употребява почти от всички народи.

Кафето е станало любима напитка на хората от най-различна възраст поради приятния си специфичен аромат и вкус. То няма хранителна стойност, но неголямото количество кофеин, което съдържа, действа възбудително върху нервната система. Ето защо някои хора го пият като ободряващо и отморяващо средство.

Суровото, непечено кафе е без аромат и неговата настойка е дори неприятна. За да се получи приятна, ароматна и силна кафена настойка, зърната на кафето трябва да се опекат и след като изстинат, да се смелят.

Смляното кафе поема лесно странични миризми и бързо загубва аромата си, затова то трябва да се съхранява в стъклени буркани или металически кутии, които се затварят плътно с капак.

При печенето на кафе в домашна обстановка е необходимо голямо внимание. Бързото и равномерно печене на кафето влияе благоприятно на вкуса и аромата на настойката.

Най-сигурният признак, че кафето е добре опечено, е мазнината, която се появява по повърхността на зърната и ги прави да блестят. Веднага след това кафето се изсипва в разлат съд на тънък пласт и се покрива с двойно сгъната кърпа. Смила се, след като е напълно изстинало.

За Турско кафе то се смила ситно, а за шварцкафе - по-едро.

Кафе

Кафе може да се поднесе по всяко време на деня, както и през всички годишни времена. То се приема с особено удоволствие сутрин или след обяд.

Не е хубаво да се пие кафе непосредствено преди ядене, макар че мнозина го приемат като възбуждащо апетита средство.

Кафето може да се поднася с чашка ликьор, дребни сладки, кейк, козунак, плодов сладкиш или торта.

Турското кафе се налива в специални малки чашки, докато шварцкафето, инстантното кафе и меланжът се поднасят в по-големи чаши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest