gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Крушата и нейните лечебни свойства

Крушата и нейните лечебни свойства

Круши
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Крушата и нейните лечебни свойства са известни още от древни времена. Печените круши са се използвали за лекуване на храносмилателни смущения и за укрепване на сърцето.

Плодът съдържа богат набор от енергийни вещества. Съдържа най-вече фруктоза, глюкоза, ябълчна, лимонена и оксалова киселина, етерични масла и пектин. На тях се дължат ароматът и специфичният вкус на плода.

При самото узряване количеството на захарите и пектина се увеличава, а на киселините намалява. Крушата също така е богата на витамини. Най-много са витамините от група В. От минералите най-голямо е наличието на калий. Енергийната стойност в 100 г сладък плод е 45 калории.

Крушата подпомага перисталтиката на червата и подобрява храносмилането. Омекналите плодове имат разхлабващо действие, но някои диворастящи растения пък имат обратен запичащ ефект. Не трябва и да се прекалява с консумацията на този плод. Голямото количество може да предизвика подуване на корема и гадене.

Крушата е полезна при чернодробно-жлъчни заболявания и за възбуждане на стомашната секреция.

Вкусни круши

Сладките плодове имат диуретично действие и също така са полезни при възпаления на отделителната система и камъни в бъбреците.

Богатото съдържание на пектини, витамини, захари и минерали подпомага функционирането на жлезите с вътрешна секреция, действа успокояващо на нервната система и нормализира кръвното налягане.

Крушите се използват и като профилактично средство при Базедова болест, поради наличието на йод в тях. В народната медицина плода се използва като средство против кашлица, при задух, при бронхити и белодробна туберкулоза. При възпалено гърло много добър ефект има приемането на пресен сок от круши. При фибрилни състояния и утоляване на жаждата се използва отвара от сушени плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest