gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравето е в чаша червено вино на ден

Здравето е в чаша червено вино на ден

вино
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
Качество без компромис:
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
65.00 лв.
Виж ››

Алкохолът в малки дози има благоприятен ефект върху циркулацията на кръвта, сърцето и нервната система.

Благословията на най-популярната алкохолна напитка в света е била известна още от древността. Получава се чрез ферментация на гроздов сок, при температура от около 30 градуса с 25% захар. В допълнение към множеството витамини (А, В и С) и минерали, във виното има захар, протеини и алкохол.

Червеното вино е по-лековито и по-хранително от бялото, има повече рибофлавин (витамин В2). Ципата и семената на гроздовите зърна съдържат полифеноли, които са 50 пъти по-силни от витамин Е и 18 пъти по-вече от витамин С.

Антисептичните и лечебни свойства на виното са били известни от хилядолетия. То улеснява храносмилането и в ниски дози има благоприятен ефект върху циркулацията на кръвта, сърцето и нервната система. Виното стимулира кръвообращението, производството на колаген и подобрява секрецията, спомага за изхвърляне на вредни вещества от организма и прави кожата по-стегната. Благодарение на ненаситените мастни киселини се поддържа влажност, така че тъканта става по-еластична.

За да имате пълния аромат, важно е виното да се съхранява при определена температура - за червени вина при 18-20 градуса, 10-12 за бялото и 5-6 градуса за шампанското.

Виното намира приложение и в кухнята, особено в средиземноморската кухня. Червени вина се добавят към ястия с червени меса, маринати и сосове или в десерти. Бяло вино се добавя към супа, морски дарове и пиле.

червено вино

Както при почти всяка храна или напитка, големите дози могат да бъдат вредни за здравето ни, но умерени дози могат да бъдат много полезни. Умерената консумация на червено вино носи ползи за здравето.

Чаша червено вино е идеална за релаксация след напрегнат ден. Учените са установили, че червеното вино е богато на флавоноиди. Флавоноидите са известни със своите антиоксидантни свойства, които помагат в борбата на тялото срещу рак, вирусни и алергични заболявания.

Ползите от умерената консумация на червено вино са многобройни. Подобряване на здравето на сърцето и поддържане на тонус са само малка част от тях.

Предпазва сърцето: Антиоксидантите в червеното вино поддържат кръвоносните съдове гъвкави и намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци. Червеното вино е почти толкова ефективно, колкото и аспиринът.

Предотвратява рак: Учените са установили, че една чаша червено вино на ден може значително да намали риска от рак.

Понижава холестерола: Прекомерните нива на лошия холестерол може да доведе до натрупване на плака в артериите, високо кръвно налягане и инфаркт. Гроздето, използвано за производството на червено вино, е пълно с фибри. Изследванията показват, че червеното вино при здрави индивиди може да намали нивата на лошия холестерол до девет процента и при хора, които са имали този проблем в продължение на години, до 12 процента.

Регулира нивото на кръвната захар: Ципата на гроздето е богат източник на ресвератрол, който помага за регулиране на кръвната захар, което е особено важно за диабетиците.

Запазва мозъка: Resveratrol се е доказал като отличен в поддържането на добра памет. Това предотвратява образуването на плаки, които причиняват болестта на Алцхаймер.

Укрепва имунитета: Антиоксидантите в червеното вино може да засилят имунната система.

Насърчава загуба на тегло: Червеното вино съдържа piceatanol който може да предотврати натрупването на мастни клетки.

Една чаша червено вино на ден може да ви спести много неприятности. Лекарите препоръчват всеки ден да пиете по чаша вино с обяд или вечеря, но и предупреждават, че не трябва да се прекалява с напитката на боговете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest