gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Родните вина са хит зад граница

Родните вина са хит зад граница

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Вино
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

В истински хит сред чужденците се превърнаха родните вина. Напитките, произведени от сортовете грозде рубин, памид и мавруд, са високо ценени зад граница. Бавно, но сигурно, родните еликсири затвърждават позициите си не само на европейските пазари, но и на азиатските.

Сред най-запалените почитатели на българските вина са холандците, англичаните и датчаните. Това стана ясно от изявление на секретаря на асоциацията на българските винопроизводители Росица Касабова.

Г-жа Касабова разкри пред ДарикнюзБг, че родните руйни напитки привличат доста вниманието на китайците, независимо че те имат навика да употребяват трапезни и леки напитки от по-нисък клас.

Тя обясни още, че от бранша са засилили агротехническите мероприятия заради проблемите с буйната растителност, както и заради различните болести, които нападат масивите в последно време.

Касабова коментира и въпроса с незаконното производство на вино. Тя е на мнение, че държавата трябва да вземе по-сериозни мерки срещу сивия сектор във винопроизводството.

Собствениците на изби от своя страна изразиха мнение, че няма нищо лошо в това да се произвежда домашно видно, стига до да е предназначено единствено за лична употреба.

Щом дадено лице иска да търгува с вино, трябва да се регистрира, категорични бяха те.

Специалисти от бранша повдигнаха и въпроса с цената на родния еликсир. Според тях не е много лесно да се намери качествено българско вино на стойност под 6-8 лева за бутилка.

Те също така припомниха, че в цената на стоката влиза не само напитката, но и разходите за бутилката, етикет, тапа, данъци, заплати на персонала и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest