gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съхранявайте червеното вино в хладилника

Съхранявайте червеното вино в хладилника

Червено Вино
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

В разрез с установената практика, водещи експерти поискаха червеното вино вече да се съхранява в хладилник преди да бъде сервирано и тази практика да се въведе като задължително условие за всички уважаващи себе си винарни. Известно е, че бялото вино бива охладено, докато червеното се държи на стайна температура.

Сложете всяка отворена бутилка в хладилника. Дори и да е с червено вино, казва Джанис Робинсън, главен редактор на световно известното списание за вина Оксфорд компанион оф уайн. Ниските температури забавят химичните реакции, включително и окисляването, което е враг на отворена бутилка, обяснява нестандартното си решение тя.

Това означава, че отворени бутилки вино, които са съхранявани в хладилника, ще запазят аромата и вкуса си по-пълно и за по-дълго време. За да втрещи още повече винарската общност по света, Робинсън дори казва, че не червеното, а бялото вино трябва да се държи на стайна температура.

Хубаво е шампанското да е много студено, но за да оцените най-пълно вкуса, аромата и цвета на бялото вино, то трябва да е на стайна температура. В противен случай студът притъпява точно тези ваши сензори на езика, които могат да го оценят най-пълно, казва още Робинсън.

За да е пълна изненадата на винарската общност, световно известният експерт по вината похвали новите пластмасови тапи за бутилки с вино в новия брой на изданието си.

Според нея е много по-лесно да се затвори вече отворената бутилка с вино със синтетичната тапа, отколкото с познатия корк. Пластмасовите тапи са с по-ниски цени, но имат същите качества.

Бутилка Червено вино

Относно качественото съхраняване на виното веднъж вече отворено, Робинсън казва, че то, подобно на пресните плодове, е нетрайно и въздухът е неговият враг.

След като сте махнали корковата тапа и течността е изложена на кислород, тя започва да се разваля бързо. Докато на стайна температура така може да издържи един или два дни, преди ароматите му да започнат да се развалят, в хладилника то може да издържи по-дълго.

В крайна сметка, обаче, редакторът споделя, че животът е прекалено кратък и не си заслужава прекалено да се задълбаваме, ако не ви се мисли как да съхраните правилно виното.

Точно и затова ако не ви се занимава с цялата тази суматоха по съхранението му, най-добре е да поканите няколко ваши приятели у дома и в приятна обстановка бързо да изпиете отворените бутилки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest