Симптоми при липса на литий в организма
Симптомы дефицита лития в организмеSimptomi nedostatka litijuma u organizmu
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Симптоми при липса на литий в организма

Симптоми при липса на литий в организма

Минерална вода
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Когато някой спомене литий, повечето хора, без да знаят защо, имат отрицателна реакция. Може би си мислят веднага за филма Полет над кукувиче гнездо или просто за болни хора с пяна на уста, с агресивни и неосъзнати движения. И, наистина, литият в фармакологични дози има някои ужасни последици. Въпреки това той е основен минерал, присъстващ в много водни системи с редица полезни ефекти върху мозъка.

Учените проучили и разбрали в края на 1800, че литият може да помогне за стабилизиране на настроението при болни с биполярно разстройство. По онова време минералната сол била използвана за лечение на подагра. Литий се употребявал първоначално и като съставка в безалкохолната напитка 7 Up. Първото изследователско проучване за минерала се появява през 1949 г., когато австралийският психиатър Джон Кейд оставя отпечатъка си върху психиатрична история. Хиляди години преди това гръцките знахари са лекували психични разстройства с минерална вода - сега смятана за богата на литиева концентрация.

Преди ерата на учения Джон Кейд лечението на манията било погълнато от тъмнина и свързвано с електрошоковата терапия или лоботомията. Изведнъж литият се явил модна и приветствана алтернатива и в действителност той бил първият успешен фармацевтичен подход за лечение на психични заболявания. Въпреки това с употребата му се свързва наличието на небезобидни странични ефекти: литият е токсичен за щитовидната жлеза и бъбреците (както и за сърцето в големи количества), подпомага и наддаването на тегло. Дори може да се окаже фатален при предозиране. Но когато литият си върши добре работата, резултатът е наистина впечатляващ. Депресията, придружена със суицидни мисли, и резките промени в настроението се коригират само в рамките на седмица. И понастоящем литият е едно от малкото лекарства доказани в редуцирането на случаите на самоубийство.

Скорошна статия хвърля известна светлина върху действителния механизъм на въздействие на лития. В изследване на биполярното разстройство се стигнало до заключението, че съществува увеличаване на възпалителни маркери във фронталния кортекс на мозъка при заболели пациенти. Налице е също така повишаването на ензими, които регулират експресията на арахидоновата киселина - полиненаситена омега 6 мастна киселина. Учените давали на плъхове оскъдно количество литий или храни, напълно лишени от минерала в продължение на 6 седмици, а друга група гризачи поемали фиксирани дози. Плъховете, които вземали литий, имали по-малко арахидонова киселина и по-голяма концентрация на 17-OH DHA - противовъзпалителен метаболит на рибеното масло DHA. 17-ОН DHA изглежда потиска всякакви възпалителни протеини в мозъка.

Интересно е, че литият е доказал своята ефективност като незаменимо лекарство (най-малкото в забавяне на прогесирането) на друга възпалителна и неизменно фатална невротоксична болест - амиотрофична латерална склероза, която е известна също и като болест на Лу Гериг. Ползата от минерала се изучава в подпомагане на лечението на заболявания като СПИН, деменция и Алцхаймер.

Има данни за това, че литият може да лекува привързаността към алкохол и друг вид зависимости. От друга страна липсата на достатъчен прием на минерала може да доведе до появата на симптоми като: лесна промяна на настроението и развитието на маниакални депресии. Смята се, че недостигът му също така се среща при хора, склонни към самоубийство.

Липса на литий

Учените обръщат внимание и на връзката между лития и усвояването на фолиевата киселина и витамин В12 от организма. Те са ключови хранителни вещества, които са необходими за оптималното функциониране на мозъка. Ниските им нива могат да доведат до депресия, раздразнителност, слаби когнитивните функции, намаляване на умствената и физическата издръжливост, както и разнообразие от неврологични проблеми. В крайна сметка всички те са свързани с липсата отново на литий.

Повечето хора приемат чрез храненето си около 2 мг дневно от минерала. Литият се среща в много храни, ако почвата, в която те се отглеждат, е богат на елемента. Някои минерални води и морски водорасли също съдържат този минерал.

Природните и хранителни методи за балансиране на концентрацията на литиев оротат могат да го повишат до около 10 до 30 мг. дневно, а медицинското предписание под наблюдението на лекар или психиатър обикновено може да достигне до прием на около 1000 до 1500 мг на ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest