Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Бенинкаса - сухата тиквичка

Бенинкаса - сухата тиквичка

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
1461k
Бенинкаса
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Бенинкасата произхожда от източно-азиатските страни и принадлежи към семейство Тиквови. На вид този зеленчук наподобява тиквичка, но на вкус по-скоро е сходен на тиква, смесена с краставица.

Приготвя се по сходен на тиквичките начин - пържен, пълнен, на супа или в салата, но трябва да се има предвид, че не е толкова воднист и при термична обработка остава доста по-твърд.

Бенинкасата се засажда всяка година, като е хубаво да се търси място, където растението ще има възможност да се увива и да пълзи нагоре, защото на височина достига до 6 метра. Ако откъснете по-млад плод, ще видите, че той е подобен на краставица, но е покрит с трудно забележими малки власинки, които обаче лесно се махат само с едно изтриване.

По-добре узрелите зеленчуци от този вид са покрити с бял восъчен налеп, който ги предпазва здрави за една година и прави съхранението им по-лесно.

Най-лесно можете да развъдите Бенинкаса от разсад. Около месец преди края на големите студове и слани може да засеете семената в кофички, като препоръчителната температура, която трябва да поддържате, е 20 градуса.

Бенинкаса

Когато вече имате здрав и силен разсад, знайте, че тези растения се нуждаят от около 1.5 метра свободно разстояние между редовете и около 70 см между самите растения по реда.

Всичко останало, свързано с отглеждането му, е същото, както и при отглеждането на краставици или тиквички. Може да се засади на равно или на висока конструкция и да се полива често.

По-устойчив на безводие зеленчук от краставицата е, но все пак, ако желаете да се сдобиете с качествена реколта, не бива да го оставяте да изсъхва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest