gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Доматено хапче за здраво сърце

Доматено хапче за здраво сърце

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
1462k
Домати
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Тъй като в световен мащаб сърдечните болести все по-често стават причина за смъртта на милиони хора, учените търсят всевъзможни начини да се справят с тях.

Доматеното хапче е един от най-иновативните методи за превенция на този вид заболявания. Главната съставка на това хапче е ликопенът, който се съдържа в големи количества и в доматите и който всъщност им придава червения цвят.

Това е естествен антиоксидант, за който се смята, че предотвратява не само сърдечно-съдовите заболявания, но дори и някои видове рак.

Проведено е изследване със 72 участници- на едните е дадено истинското хапче, а на останалите нещо, което само го наподобявало на външен вид, но не съдържало същите съставки.

Всичките изследвани смятали, че приемат едно и също лекарство като по този начин се доказва, че хапчето не действа на база лични внушения и убеждения. Експериментът продължил три месеца.

Чери домати

Оказало, се че действително резултатите от крайните изследвания на тези, които приемали истинското доматено хапче, показват подобряване на функцията на кръвоносните им съдове. Нивата на мазнините в кръвта и еластичността на артериите не показали никакво подобряване.

Именно заради това учените все още не са убедени, че доматеното хапче може самостоятелно да лекува дадени болести. Те по-скоро го препоръчват като здравословна добавка към останалите лекарства, които болните приемат.

Остава въпросът дали с подходяща диета и прием на повече храни съдържащи ликопен няма да получим същия резултат. Ако решите да опитате трябва да знаете, че освен доматът подобни храни са: динята, розовият грейпфрут, всички видове сосове, базирани на домата, както и чили сосът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest