gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Любимата рецепта на Жак Пепен за маслини с ароматни билки

Любимата рецепта на Жак Пепен за маслини с ароматни билки

Мариновани маслини

Жак Пепен, един от най-известните кулинарни факири, впечатлява феновете си най-вече с т. нар. Бърза храна. В случая изобщо не става дума за приготвянето на бургери или на пържени картофки, за които се знае, че са вредни, а просто за такива рецепти, които могат лесно да намерят приложение в забързаното ни ежедневие.

От особен интерес е неговата книга „Всеки ден с Жак Пепен“, която вече има и в превод на български, защото представя някои неповторими негови рецепти, които се оказва, че макар и да изглеждат прекалено претенциозно, всъщност са изключително лесни за изпълнение и не изискват специфични продукти, които трудно се намират на българския пазар или просто са прекалено скъпи.

Тайната на бързата храна на Жак Пепен се крие най-вече в това, че от най-обикновени и стандартни продукти могат да се получат истински кулинарни шедьоври и то за много кратко време.

Типичен пример за това е една изключително лесна рецепта за приготвянето на подправени маслини, които спокойно могат да бъдат поднесени ако Ви пристигнат неочаквани гости и нямате нито продуктите, нито времето да им приготвяте вечеря. Просто не можете да си позволите да ги поканите на празна маса. Именно в такива случаи Жак Пепен идва на помощ:

Маслини с подправки

Подправени маслини

Необходими продукти: 1 ч. ч. обезкостени маслини, като според Жак Пепен е добре те да са от различни сортове; 2 ч. л. прясно изцеден лимонов сок, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. настъргана лимонова кора, 1 ч. л. ситно нарязана прясна салвия и риган.

Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват в купа. Ако разполагате с повече време е добре да ги поднесете около 30 минути след приготвянето им, за да могат да попият добре всички подправки. Но дори и да ги поднесете веднага, можете да сте сигурни, че те ще паснат отлично на сервираните питиета, без значение какви са те.

Освен това Жак Пепен съветва своите почитатели винаги при сервирането да се използват подходящи съдове, а самите продукти, които се сервират да са добре украсени. Това означава, че е добре да сложите върху маслините и няколко цели листенца риган и/или салвия, за да се придобие завършен естетически вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest