Зеленият чай е една от най-разпространените напитки срещу махмурлук в Япония, понеже азиатците нямат ензим в черния дроб, който разгражда алкохола. Затова след пийване на повечко саке имат спешна нужда от средство за изтрезняване.
Зеленият чай помага и на храносмилането, подобрява апетита, ускорява преработката на мазнините. Той унищожава микробите, прочиства организма от токсини, стимулира главния мозък и ободрява.
Има диуретично действие, премахва лошия дъх в устата и утолява жаждата. Намалява вредното действие на радиоактивността.
През Втората световна война след атомния взрив в Хирошима се установило, че сред хората, които имали навика да пият редовно чай, пораженията били по-малки. В Китай сега пиенето на чай е задължително в учрежденията, които работят с радиоактивни вещества.
Зеленият чай, използван в чаената церемония, се произвежда само в Япония и 100 г струват 60 долара. Той се бере рано сутрин преди изгрев слънце от млади момичета, за да не смачкват листенцата с нежните си пръсти.
При откъсването е важно жилките на листата да останат на стъблото. Разликата между черния и зеления чай е в това, че след изсушаването първият ферментира. Японският чай е доказан антиоксидант.
Съдържа катехини, които улавят свободните радикали, причинители на рака. Чаят е добър за баланс на кръвното, диабет и проблеми с очите. Той е чудесен заместител на кафето, защото съдържа 10 пъти по-малко кофеин.
Коментари