gotvach.bg»Статии»Любопитно»Дуриан: Плод с адска миризма и божествен вкус

Дуриан: Плод с адска миризма и божествен вкус

Дуриан
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см-24%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
8.36 лв.
Виж ››

Дурианът често е наричан царя на плодовете. Вкусът му е изключително добър - прилича на вкуса на яйчен крем с ванилия и папая. Изключителен вкус, но миризмата е друга история.

Зелените плодове Дуриан ухаят на свежа трева. Но колкото повече узрява и отлежава, толкова по-силно се променя миризмата. Кората става сладка, гнила и силно корозивна. Поради своята неприятна миризма на Дуриан, в много азиатски страни е забранено да се внася на обществени места (хотели, ресторанти, магазини, транспорт и т.н.).

Легендата за произхода на Дуриан

Преди много години, живял един цар в Азия. Той бил влюбен в едно момиче, което не му отвърнало на любовта. Той се обърна за помощ към местния магьосник. И той му показал едно дърво, на което растели плодове с прекрасен аромат и изключителен вкус.

Магьосникът заявил, че веднага след като момичето опита от този плод, ще се влюби незабавно в него. И така се е случило. Но царят се оказал неблагодарен и забравил да благодари на магьосника. Тогава той много се ядосал и проклел дървото, което давало плодовете на "любовта".

След известно време, царят поискал отново да излекува любимата си прекрасния плод. Той отишъл при дървото и видял, че то било отрупано с миризливи плодове. С гняв той разчупил един плод и го хвърлил на земята. Той се разпръснал, царят не могъл да устои, и опитал. Каква била изненадата му, когато разбрал, че миризмата на плода се променила, но не и магическият му вкус.

Как да се ядат плодовете Дуриан

Плодът трябва да се яде напълно узрял. Неузрелите плодове са безвкусни, а презрелите - много горчиви. Истинските ценители смятат Дуриан за едно от най-добрите лакомства.

Единственият начин, по който ще бъдете в състояние да оцените напълно богатия вкус на Дуриан е като счупите с ръка кората и си похапнете вътрешността. Добре е да се използва лъжица, в противен случай ще бъде много трудно да се отървете от неприятната миризма на кората. Местните жители измиват плодовете с леко подсолена вода.

Плод Дуриан

В Тайланд се приготвят печени сладкиши с пълнеж от каша от Дуриан, с добавка кокосово мляко. В Азия вътрешността на плода, често се добавя към конфитюри, сладоледи и мусове. Отличният вкус на Дуриан се комбинира и с кафето, така че често се сервира към сутрешната закуска.

Незрелите плодове се използват като зеленчуци. Те се нарязват на малки парчета и се задушават или пържат с подправки. Таис - специална паста, направена от Дуриан се използва и като подправка. В Индонезия, се добавя към супа от прясна риба. Семената обикновено не се изхвърлят, а изпечени и натрошени, се използват също като подправка.

Полезните свойства на Дурин

Плодът може не само да задоволи глада, но и има и лечебни свойства. Листата му съдържат хидрокситриптамин, синапено масло и притежават антипиретични свойства. Местните жители го използват за лечение на настинки и някои инфекциозни заболявания. Баня от листата на дуриан е в помощ при лечение на жълтеница, защото насърчава отделянето на повишения билирубин. Корените на растенията имат антивирусно действие.

Дуриан плодовете се използват като добро противоглистно средство. Семената имат стягащо свойство и се използват за лечение на диария. Аминокиселините, които се съдържат в плодовете, сяра и витамини допринасят за увеличаване на общия имунитет. Но може би най-важната характеристика на дуриан е, че полезен за мъжете и се счита, че има способност да повиши половата мощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest