gotvach.bg»Статии»Минерали»Свободни Радикали

Свободни Радикали

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Свободни радикали

В последните години все повече се говори за изключително вредното действие, което свободните радикали оказват върху човешкото тяло. Какво всъщност се крие зад тези опасни вещества, на които се приписват опасни заболявания и дори рак?

По своята същност свободните радикали са химически нестабилни атоми, групи атоми или молекули, които съдържат по един свободен електрон. Електроните, от своя страна, са отрицателно заредени частици, които имат свойството да образуват химически връзки с твърде нестабилна основа.

Именно тази нестабилност прави възможно свързването на радикалите с други съединения, превръщайки ги в нови свободни радикали. Това е опасен процес, защото веднъж започнал, той се развива бурно и предизвиква сериозни промени в организма, водещи до многобройни увреждания с тежък характер.

Тук е моментът да се каже, че в нормално състояние свободните радикали присъстват във всеки един човек и най-интересното е, че ги има за части от секундата, но уврежданията, които причиняват, са опасни и необратими. Според някои твърдения всяка клетка на тялото ни произвежда хиляди свободни радикали всеки ден.

Причини за образуване на свободни радикали

Дотук стана ясно какво са свободните радикали, но трябва да повдигнем и завесата какво ги причинява. За съжаление много са факторите, които спомагат за образуването им, и в съвременния начин на живот те просто ни заобикалят навсякъде – цигарен дим, автомобилни газове, слънчева радиация и не на последното мястото – начинът на хранене. Всеки, който се храни с твърде много мазнини, увеличава активността на свободните радикали, защото превръщането на мазнините в опасни съединения е много по-лесно, отколкото превръщането на белтъчините и въглехидратите.

Вреди от свободни радикали

Видяхме, че свободните радикали са изключително вредни, но е време да се спрем и по-подробно на щетите, които причиняват. Те са отговорни са появата на мутации, засягащи клетките и по този начин са пряк виновник за процеси като втвърдяване на артериалните стени (атеросклероза), преждевременно състаряване и появата на бръчки, катаракта.

Най-сериозната вреда от тях обаче е реалната възможност за възникване на някои видове рак. Свободните радикали могат да причинят сърдечно-съдови заболявания, заболявания на нервната система (Алцхаймер и Паркинсон), ендокринни болести (диабет), както и редица патологични промени в тялото.

Атеросклероза

И както в много други аспекти, така и тук медалът има две страни. Оказва се, че свободните радикали могат да бъдат и полезни, тъй като белите кръвни телца сами произвеждат свободни радикали, за да атакуват чужди клетки, когато в организма навлизат патогенни вещества. Така се сформира процес, при който тялото обезврежда чуждите клетки и възстановява засегнатите.

Тогава защо свободните радикали са толкова опасни? Проблемът се крие в скоростта на развитие на процесите – когато образуването на свободните радикали е изключително бързо и с голямата скорост настъпи и свръхотделяне на свободни радикали.

Когато тялото е в нормално състояние, то успява да контролира образуването им, защото клетките произвеждат едновременно както свободни радикали, така и антиоксиданти, и така се предотвратяват промените. Това означава, че всеки човек трябва да предотврати вредата от радикалите, още преди да тя да е станала факт. Това става с рационално хранене и здравословен начин на живот, ограничаващ стреса и вредните влияния до минимум.

Антиоксиданти срещу свободни радикали

От всичко написано дотук става напълно ясно, че свободните радикали са опасни съединения, които могат да причинят животозастрашаващи заболявания. Именно затова е от първостепенна важност да знаем как най-добре да се предпазим от образуването им, за да се радваме на дълъг живот в крепко здраве. Ключовата дума тук е антиоксиданти! Тези ценни за тялото вещества притежават невероятната способност да неутрализират действието на свободните радикали, затова трябва да ги консумираме ежедневно. Но откъде да си ги набавим, които са най-добрите източници?

Антиоксиданти

Най-високото съдържание на антиоксиданти може да открием в плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите храни, варивата. Хранителният режим трябва да е добре балансиран и с богатство от витамини, минерали и фибри.

Както при всяко едно друго нещо обаче, така и при антиоксидантите има такива, които са по-полезни от другите. Витамин С е най-ценният антиоксидант с мощен антиканцерогенен ефект. Най-добрият в борбата срещу свободните радикали, затова препоръчителната дневна доза е между 100 и 250 мг.

Витамин Е е друг важен антиоксидант, който намалява кръвното и укрепва сърдечно-съдовата система. Дневните нужди от витамин Е са между 30 и 80 мг. Бета-каротинът е третият истински боец срещу свободните радикали. Дневният прием трябва да е 15 мг.

Тези три витамина се съдържат в цитрусите, чушките, зеленолистните зеленчуци, яйцата, морковите, доматите, прасковите, ядките, рибата, зеления чай, броколите, картофите. Една от най-пълноценните диети в борбата срещу свободните радикали е средиземноморската, която със своето богатство на пресни плодове и зеленчуци, риба и зехтин се смята за най-полезната в света.

При терапията на различни заболявания се препоръчва и прием на хранителни добавки, но не бива да се забравя, че спортуването и рационалното хранене, спирането на алкохола и цигарите са най-добрите начини за придържане към здравословен начин на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес