Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какви сосове обичат различните видове паста

Какви сосове обичат различните видове паста

NEVINEVI
Помощник Готвач
25980
2 от 5 Снимки

2. Дълга, дебела, кръгла паста


Макароните се ползват със световна известност. Те представляват тръбички с широка дупка. По подобен начин изглеждат и любимите на Южна Италия кандели. Към тази група принадлежат също дзитоните. Този вид паста по правило се начупва поне на две по средата, за да се яде по-лесно. Най-подходящите сосове са боскайола и аматричиана. Това е и най-удачният вид паста за приготвяне на огретени.

Не е никак лесно да се избере точната паста, когато търсим такава за определено ястие. Основният въпрос е в това, че различните видове паста поемат различно количество сос.

Така например по-тежките сосове на основата на сметана, масло или сирене, подхождат повече на домашна паста или домашно приготвена такава, а пикантните сосове от домати, маслини, аншоа или месо са по-подходящи за сушена паста.

Куха паста от рода на ригатони, пене и макарони подхожда повече на гъсти сосове, а дългите, тънки или плоски видове паста като спагети, лингуини, талиатели са добри за по-редки сосове. Формата на пастата не се съобразява със съставките на соса, а само с консистенцията му. В галерията ни горе може да видите с кои сосове си подхождат отделните видове паста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати