Инулин
Inulin

Инулин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Земна ябълка

Инулинът представлява естествен полизахарид, който се открива в грудките на някои зеленчуци и растения. В най-големи количества се открива в цикорията, но може да бъде открит и в аспержите, лука, земната ябълка и глухарчето.

Думата инулин произхожда от латинското име на бял оман (Inula helenium), в чийто корени е била открита съставката за пръв път. Инулинът е ценен за чревната микрофлора, защото подпомага полезните бактерии в нея.

Ползи от инулин

По своят същност инулинът е резервен полизахарид, което означава, че представлява временен запас от въглехидрати. Поради тази причина той се употребява като заместител на захарта в ястията на болните от захарен диабет. Инулинът се използва и за направата на хранителни добавки, които се приемат с цел потискане на апетита и нормализиране на телесното тегло.

По какъв начин обаче става това?

За да отговорим на този въпрос, трябва да обясним, че важна роля в усещането за глад-ситост играе кръвната захар. Ако нивото ѝ спадне до определена критична стойност, веднага се появява усещането за глад, което ни кара незабавно да започнем да се храним, защото само така се появява чувството за ситост. За хората, които страдат от наднормено тегло, чувството за ситост трябва да настъпи възможно най-скоро след прием на храна.

Това е така, защото по принцип чувството за ситост настъпва около 15-20 минути след храненето – минути, в които човек може да погълне големи количества храна и твърде много ненужни калории. Точно тук идват на помощ хранителните добавки с инулин, защото ако се приемат преди хранене, ще намалят количеството на консумираната храна.

Инулинът има и редица други ползи за здравето. Той е устойчив на процеса на храносмилането в стомаха и тънкото черво – той преминава през тялото, без да се смила в горната част на храносмилателния тракт, достигайки непокънат до дебелото черво.

Цикория

Тъй като инулинът е неразтворен при достигането си до дебелото черво, там той става перфектната храна за добрите бактерии.

Всичко това прави инулина отличен пребиотик, подпомагащ производството на бифидобактериите в стомаха. Уникалната роля на инулина го превръща в ценен помощник на поддържането на здрава и силна имунна система.

Инулинът подобрява липидната обмяна – фосфолипиди, холестерол и триглицериди. Това помага за предпазването от сърдечно-съдови заболявания и облекчава последиците от вече настъпили такива.

Инулинът активира цялостната работа на кръвоносната система и помага за по-бързото извеждане на тежки метали от организма. Инулинът ускорява извеждането и на плаки и непреработена храна, помага при запек и диария.

Инулинът предпазва от възникването на някои онкологични заболявания, има много добро хепапротекторни действие (предпазва черния дроб). Намалява кръвната захар при болни от диабет, като същевременно предпазва от появата на усложнения, свързани с диабет, каквато е диабетната ретинопатия например.

Препоръчва се прием на добавки с инулин при артрит, бъбречно-каменна болест, исхемична болест, инфаркт, остеохондроза, атеросклероза и затлъстяване. Редица изследвания показват, че инулинът помага на тялото да абсорбира по-добре калция, който от своя страна укрепва костите.

Разкрасяване с инулин

Освен за здравословното състояние инулинът е изключително полезен и за косата. Всяка жена, която иска красива и обемна коса, може да замени агресивните козметични продукти с биопродукти с инулин. Тези продукти защитават косата, без да я увреждат, предпазват я от начупване, придават обем и подпомагат по-лесното ѝ разресване.

Източници от инулин

Аспержи

Както стана ясно, инулинът е изключително полезен, но ако бъде приеман неправилно, всички негови ползи може да се превърнат в сериозни недостатъци. Инулинът под формата на хранителна добавка не може да бъде така полезен като инулин, набавян от естествениците му източници. Затова най-добре да си го набавяме от храната – цвекло, земна ябълка, аспержи, цикория.

В хранителната промишленост инулинът се използва за подобряване на вкуса на нискомаслените храни, както и на храните с ниско съдържание на захар. Много често се използва и като заместител на захар, мазнини или брашно.

Прием на инулин

Като хранителна добавка инулинът се среща под формата на таблетки, капсули и прахчета. Приема се не повече от три пъти дневно – 10 таблетки или капсули. С профилактична цел се пият по 1-2 таблетки дневно. Пият се с вода. Инулинът под формата на прах се разтваря във вода, сок или кисело мляко, но те винаги трябва да са на стайна температура. Течността, с която се приема инулинът, не бива да е студена.

В хранителните добавки инулинът е комбиниран с други ценни природни съставки, които засилват неговото действие – шипка, женшен, целина, магданоз и др.

Вреди от инулин

Няма данни за сериозни отрицателни ефекти върху тяло при прием на инулин, стига да бъде приеман правилно под формата на хранителна добавка. Въпреки това, ако сте решили да го приемате, най-добре е да се консултирате с лекар, защото е възможно да настъпят алергични реакции.

Препоръчва се специалист да определи оптималната доза за прием, за да се избегне нежелан страничен ефект. Инулинът не се препоръчва за деца под 12-годишна възраст, а бременните жени задължително трябва да се консултират със специалист, преди да започнат да пият подобна хранителна добавка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес