Глювайн
Glintvajn

Глювайн

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Глювайн
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Глювайн е общо наименование за ароматно греяно вино в Германия, Австрия и Швейцария. Особена популярност има в дните около Коледа, когато по време на коледните базари в много европейски страни създава невероятна празнична атмосфера. Спокойно може да кажем за глювайна, че това всъщност е Коледа в чаша, затова умерената му консумация в студените зимни дни е повече от препоръчителна.

Наименованието глювайн идва от немски език – gluhende Wein, и в буквален превод означава пламтящо вино. Някъде може да се срещне под наименованието глюквайн или глинтвайн, а причината за разнообразните наименования се крие във факта, че думата е минала през руския език и леко променена е достигнала до нас.

История на глювайн

Историята на ароматното зимно питие не е напълно изяснена. Все още не се знае кой за пръв път е решил да стопли вино и след това да му прибави ароматни подправки. Много повече се знае за други популярни алкохолни горещи напитки като пунша и грога, но едно е ясно – глювайнът е много по-стар от тях.

Грогът представлява чай с ром, лимон и захар, а за пръв път се появява в средата на 18 век. Пуншът пък е индийско хрумване, което много се харесало на британските заселници. След като го пренесели в родната Великобритания, към обичайните съставки (ром, цитрусов сок, вино, канела, захар и карамфил) те добавили и чай.

Приготвяне на глювайн

Глювайн

Само по себе си приготвянето на греяно вино не е сложен процес, но все пак си има някои тънкости, които е хубаво да се знаят. На първо място, трябва да отбележим, че може да се използва както червено, така и бяло вино, но за предпочитане е червеното. За сметка на това може да смесите бяло и червено вино. Видът на виното не е от голямо значение, но не избирайте твърде кисели вина.

Следващата много важна съставка за глювайна са подправките. Те са от огромно значение, защото благодарение на тях се придобива характерният вкус на глювайна. Някои от подправките са напълно задължителни, докато други са по избор и според личните предпочитания.

Три са задължителните подправки за отличен на вкус глювайн – канела на пръчици, карамфил и черен пипер. По желание може да добавите ванилия, индийско орехче, бахар, кардамон.

Сред задължителните съставки на хубавия глювайн са парченца мандарини, портокали и ябълки. Имайте предвид, че и ябълката, и цитрусите трябва да са почистени хубаво от кората и семките.

С какво да подсладим глювайна? Тук вече мненията са разнопосочни – някои го предпочитат с кафява захар, а други залагат на сладостта на меда. За 1 литър вино напълно достатъчни са 2-3 с.л. мед или захар (зависи колко сладко го предпочитате).

Почитателите на по-силните алкохолни напитки е необходимо да знаят, че при загряването на виното част от алкохола в него се изпарява, затова може да се добави малко ром, ракия или бренди, които възстановяват донякъде алкохолния процент.

Греяно вино с подправки

Когато започнете да приготвяте глювайна, не оставяйте виното да заври, защото това няма да се отрази добре на вкуса на напитката. Сипете виното в тенджера и сложете на слаб котлон.

След като виното се загрее, започнете да бъркате, докато съставките отпуснат ароматите си. Глювайнът се сипва с малък черпак в дебели порцеланови чаши, като е хубаво да се прецеди.

Ще ви предложим и конкретна рецепта за глювайн, необходимите продукти за която са 1 бутилка червено вино по избор, 100 мл коняк, 10 г карамфил, 5 г канела, 100 г захар, лимон, около 60 мл вода, карамфил.

Сипете виното в тенджера, смесете го с водата, захарта, канелата и карамфила, загрейте постепенно, след което прецедете и добавете коняка. Сипете в подходящи чаши, украсете с резен лимон и поднесете веднага.

Рецептите за глювайн са безброй, като смело може да се твърди, че почти всеки производител на коледните базари в Европа има собствен начин на приготвяне, но вкусът винаги е изключително приятен.

Ползи от глювайн

Глинтвайн

Зимата е сезонът на настинките и грипните заболявания, но освен с традиционните лечебни средства, лечението може да бъде извършено с далеч по-приятна напитка – греяното вино, разбира се. Тайната се крие в микса от полезни подправки, с който се ароматизира глювайна, както и във факта, че глювайнът се пие топъл.

Глювайнът помага при настинка, облекчава кашлица и грипните симптоми. За да бъде ефективно обаче, задължително трябва да се пие горещо.

Класически приготвеният глювайн е подходящ за хора с физическо изтощение, хора, прекарали инфекциозни болести. Глювайнът влияе съдоразширяващо и набавя калории на организма. Глювайнът възстановява силите и укрепва организма. Всички тези ползи са валидни, ако не се прекалява с ароматното греяно вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Свързани рецепти