gotvach.bg»Статии»Любопитно»Коледна приказка на Немския щолен

Коледна приказка на Немския щолен

MarianeMariane
Джедай
2579574k
Щолен
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Традицията повелява трапезата за Коледа да е пищна и богата, на нея да има и пълнена пуйка, и вкусни слакиши, руйно вино и различни салати. В някои държави е прието на трапезата за Коледа да има пълнена пуйка, в други - баница, морски деликатеси, гъши дроб и подбрани сирена.

Въпреки че немската коледна трапеза е определяна от диетолозите като една от най-нездравословните, никой не може да устои на вкуса на немския щолен. Затова днес ще ви разкажем историята на Немския щолен, която е изключително интересна.

Приказката за Немския коледен щолен започва още през далечната 1329 година в Наумбург. Тогава местният пастор получава необикновен подарък - сладък хляб, който е оформен като бебе в пелени, направен да прилича на младенеца.

Коледен Щолен

Разбира се, първият щолен е имал много малко общо с днешния вкусен сладкиш. По-скоро е представлявал безвкусно хлебно изделие за Рождество, приготвено по всички канони на църквата - без масло или мляко. За приготвянето на първообраза на щолена са били използвани само вода, овес и олио от цвекло.

Немските благородници не били особено удовлетворени от вкуса на коледното хлебче и затова курфюрстът Ернст фон Заксен и неговият брат херцог Албрехт написали писмо до папа Николай V през 1430 година, в което го помолили да вдигне забраната за използване на масло при приготвянето на щолен. Папата обаче останал глух за кулинарните вопли на немските благородници.

Все пак 61 години по-късно, през 1491 година папа Инокентий VIII разрешил употребата на прясно масло вместо олио от цвекло, в т.нар. Маслено писмо.

Но папата поставил и условие - вярващите, които използват масло за приготвяне на щолен, да плащат обезщетение, а събраните средства да се използват построяването на катедралата във Фрайберг.

Щолен

След това на някой си Хайнрих Драздо, пекар в двора на Саксония, му хрумнала идеята предколедният хляб, предназначен за постите, да бъде използван за празничната Коледна трапеза. Той започнал да слага в тестото много сушени плодове и това променило щолена завинаги.

Днес най-прочутият коледен щолен е дрезденският, който се смята за запазена марка при сладкишите, въпреки че на практика се появява близо 150 години след Наумбург.

И до ден днешен в архивите на саксонския двор се намира сметка, в която са записани закупени продукти за коледен щолен. Само че там сладкишът е бил наречен Христов хляб или още щрицел.

Немски Щолен

Кулинарната еволюция на щоленът продължила през вековете, за да достигне в този си вид днес до нашата трапеза.

От 1560 година пекарите в Дрезден въвели традицията за приготвят и подаряват на господарите си щолен с дължина 1.5 метра. Сладкишът станал толкова популярен, че през 1730 година Август Велики заповядал за Коледа да се опече щолен с тегло 1.8 тона. Той бил разделен на 24 000 порции.

Днес този ден се отбелязва като празник на щолена. Фестивалът на щолена се провежда в Дрезден всяка събота преди втората неделя от коледните пости.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest