Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Беконът може да влоши симптомите на астмата

Беконът може да влоши симптомите на астмата

Бекон

Ново проучване установи, че яденето на преработено месо като шунка, бекон и колбаси четири пъти седмично може значително да влоши симптомите на астмата. Твърдението се основава на изследване сред 1000 души, които в предварително попълнените анкети за хранителните си навици заявили, че консумират големи количества колбаси.

Изследването, което е поръчано от Световната здравна организация, установило, че честата консумация на пушени и преработени меса може да повиши риска от влошаване на симптомите на астма като задух или стягане на гърдите с до 76%, показват резултатите.

Основна причина за това са консервантите, използвани при производството на бекон и други пушени и преработени меса. Месарската индустрия ползва основно различни видове нитрати, които причиняват проблеми с дишането.

Основната задача на изследването била да установи какво е влиянието на консервираните и преработени меса върху организма, както и да разбере ефекта им при асматици, които са преминали 35-годишна възраст. Учените открили също така, че високият прием на такива продукти може да предизвика асматични симптоми при хора, които не страда от астма.

Половината от участниците имали астма, докато останалите били клинично здрави. В процеса на изследването при хората, страдащи от заболяването, се забелязали обостряне, асматчини пристъпи, задух и болки в гърдите. При останалите също били забелязани първични симптоми на астмата като задъхване и задух.

В този вид меса се поставят голямо количество сол, консерванти, както и различни модификатори на вкуса. Повечето от тези продукти поддържат месата свежи и им придават свеж търговски вид. За сметка на това обаче освен астма в предишни изследвания е установено, че те причиняват и различни онкологични заболявания.

Данни на Световната здравна организация сочат, че консумирането на само 50 грама преработено месо на ден увеличава риска от рак на дебелото черво с 18 на сто, на белия дроб - с 20 на сто, и на мозъка - с 12 на сто.

Не на последно място, но и съвсем логично, беконът и подобните му продукти увеличават риска от затлъстяване с 50 на сто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати