Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кашаса - бразилската ракия

Кашаса - бразилската ракия

МаринаМарина
Помощник Готвач
561299
Кашаса

Кашаса е бразилска силна дестилирана алкохолна напитка. Популярна е точно толкова, колкото и бразилският футбол, самбата и карнавалите. Повечето хора от другите националности биха сравнили напитката с ром.

Кашасата се прави от захарна тръстика. Обикновено се съхранява в големи дървени бъчви. Напитката се дели на две разновидности - бяла и тъмна (златна) Кашаса. Бялата се бутилира непосредствено след дестилация и има тенденция да бъде по-евтина за продажба. Използва се предимно при направата на коктейли.

Тъмната Кашаса се води за по-висок клас. Тя е отлежала доста повече време (минимум 3 години) в дървените бъчви и се пие чиста. Основната разлика между кашаса и ром е, че ромът обикновено се прави от меласа, страничен продукт от рафинериите, от който варят сок от захарна тръстика, за да се извлече най-много захар на кристали.

Най-популярната бразилска напитка е направена от пресен сок от захарна тръстика, който се ферментира и дестилира. Смята се, бразилците консумират близо до 350 милиона галона на Кашаса годишно - около два литра на човек. Има около 30 000 малки производители заедно с няколко шепи големи производители на кашаса в Бразилия.

Тъй като процесът на дестилация е сравнително лесен в сравнение с други течности и тъй като захарна тръстика е толкова широко разпространен в Бразилия, бизнесът може да се развива от всеки, който пожелае. Освен Бразилия като основен потребител на кашаса Парагвай е най-големият вносител на кашаса.

Това не е изненадващо, тъй като Бразилия и Парагвай са сред четирите страни-членки, които формират Меркосур. Една от основните цели на Меркосур е да се премахнат всички тарифни и нетарифни бариери пред търговията в рамките на държавите-членки, което включва пречки пред търговията с напитки. Ето защо, Парагвай е в състояние да закупи кашаса на по-ниска стойност.

Въпреки това Германия може скоро да замени Парагвай като водещ вносител на кашаса.

Бялата Кашаса е основната съставка на бразилския национален коктейл Кайпириня. За да си го приготвите, са ви нужни 50 мл кашаса, 1 зелен лимон, нарязан на 4 парчета по дължина, и 2 лъжици кафява захар.

Зеленият лимон и захарта се поставят в чашата и се размесват с дървена лъжица, след което чашата се пълни с натрошен лед и кашаса. Коктейлът се сервира в чаша за уиски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати