gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Как да си отгледаме киви в саксия

Как да си отгледаме киви в саксия

Yana G.Yana G.
Готвач
100754
Киви
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Не особено известен факт е, че родината на кивито е Китай. Там то е известно и с името китайско цариградско грозде.

Важно е да се знае, че кивито съдържа много повече витамини от цитрусовите плодове, а консумацията му влияе благоприятно на храносмилателната ни система.

Но как можем да отглеждаме този любим плод в домашни условия?

Най-важно е да изберем много добре узрели плодове, трябва да ги обелим и с помощта на вилица да направим на каша. Добавяме малко вода и слагаме да се свари за кратко. По този начин малките семки на кивито остават на повърхността и можем лесно да ги съберем.

След като сме се сдобили със семената, можем да ги оставим да покълнат. Увиваме ги в памук или марля, поставяме го в чашка и го държим на топло място, като го поддържаме влажно. За около 10 дни семената ще поникнат.

Тогава можем да ги посадим в саксия. Можем да използваме пръст за тропически растения. Така ще му създадем по-благоприятна среда за развитие. След като сме засадили малките покълнали семенца, е добре да покрием саксията със стреч фолио, за да можем да ги наблюдаваме.

Киви дърво

Оставяме на топло и слънчево място. Така до седмица ще видим как ще започнат да избиват резки. Важно е да изрязваме малките листенца и слаби издънки в основата, за да дадем повече пространство.

Важно е да поливаме само с престояла вода. Поливаме през студените месеци веднъж на две седмици, а през лятото и пролетта - по два пъти на седмица.

Когато растението стане високо около 10 сантиметра, можем да го преместим в нова саксия. След като сме го преместили, трябва да продължим със същия режим на поливане и да сме сигурни, че саксията е на топло и слънчево място.

При достатъчно внимание и грижи след около 3 години можем да се радваме и на плодове. Цветовете на листата стават големи и бели на цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest