gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как баба ти се учеше да прави сандвичи

Как баба ти се учеше да прави сандвичи

Драга МишеваДрага Мишева
Чирак
242332
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

Едва ли има човек, който не празнува рождени дни, именни дни и други подобни весели поводи. Когато дойде моментът да посрещнем гостите си, започва голямо мислене с какво да ги нагостим. Е, най-практичното, вкусно и разнообразно меню са сандвичите. Те не изискват в повечето случаи никаква топлинна обработка и в същото време са много лесни за приготвяне.

Освен това те не са и скъпи. Купуваме различни продукти, правим различни сандвичи и така ще впечатлим гостите си с разнообразие. Също така сандвичите могат да бъдат идеалната закуска на едно семейство. А какво по-хубаво от разнообразие за едно капризно дете рано сутрин?

Сандвичите могат да бъдат както единични, така и двойни. За единичните сандвичи се използват продукти, върху които не трябва да се поставя втора филийка хляб. Такива могат да бъдат руската салата, хайверът и др. Ако се постави втора филийка отгоре, то тя ще избута продуктите в страни. Също така за единични сандвичи може да се използват най-различни хайвери и други екзотични продукти. Те трябва да красят сандвича и затова върху тях също не се поставя втора филийка.

Продуктите за сандвичи са най-разнообразни - риба, месо, колбаси и много други. Много е важно обаче как ще се нареже хлябът. Винаги използвайте остър нож и режете внимателно. Филийките не трябва да бъдат дебели и трябва да са гладко отрязани.

Преди да се направят сандвичите, предварително трябва да си приготвим продуктите - да обелим и нарежем салама, кашкавала и пр. Това обаче трябва да бъде направено не повече от 2 часа преди приготвянето на сандвича. В противен случай продуктите ще изсъхнат и закуската няма да бъде вкусна.

Ако приготвяте сандвич със солена риба, то тя трябва да се обезсоли. Това става, като се накисне във вода за 8-10 часа. Ако пък използвате масло, извадете го от хладилника предварително, за да омекне. Така ще може да го намажете много по-лесно.

Друго важно нещо за сандвичите е те да бъдат поднесени правилно. Никога не претрупвайте чинията. По възможност сложете по 1 сандвич от вид в чиния. Така гостите ще се насладят на различните видове.

Ето и няколко съвета от старите кулинарни книги как и с какво да приготвите вкусни сандвичи, с които нашите баби се учеха да ги правят и впечатляваха гостите:

- Сандвич с кашкавал и сирене - двете филийки се намазват с масло. Нарязват се по едно тънко парче /във формата на хляба/ от кашкавала и сиренето, поставят се едно върху друго и се похлупват с втората филийка. Внимавайте да не прекалите с дебелината на сиренето и кашкавала, това ще загуби добрия вкус;

- Сандвич с тарама хайвер - взимате разбития хайвер и го поставяте върху филийката. Когато го разстилате, оставете по-дебел пласт с хайвер по средата на филийката. Там може да поставите маслинка. Това ще придаде красив външен вид на сандвича;

- Сандвич със салам и други видове колбаси - най-често тук се използва шунка, шпек салам или луканка. Но пазарът е доста разнообразен и може да сложите какъвто колбас си поискате. Тук също може да се направи двоен сандвич. Намажете двете филийки с тънък слой масло. Нарежете колбасите на тънко и ги поставете върху филийката. Накрая захлупете с втората филийка;

- Сандвич с риба - приготвя се също както сандвича с колбас. Хубаво обаче е да добавите и няколко капки лимон;

- Сандвич с аншоа - върху филийка с хляб наредете кръгчета от твърдо сварено яйце. Върху всяко кръгче поставете 1 рибка, увита като пръстен, а в средата на пръстена сложете майонеза;

- Сандвич с паста от яйца - яйцата се сваряват твърдо. Когато ги обелите, отделете жълтъците от белтъците. Жълтъците намачкайте с лъжица и добавете малко черен пипер и сол, както и олио. Бъркайте, докато се получи гъст крем, с който да намажете филийката. Отгоре поръсете с рендосаните белтъци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest