gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на перфектното барбекю

Тайната на перфектното барбекю

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
39560
Керамичен гювеч-елипса - 5 литра-10%
Препоръчано за теб:
Керамичен гювеч-елипса - 5 литра
48.00 лв.
43.00 лв.
Виж ››

Легендата разказва, че известният мореплавател и изследовател Христофор Колумб, пристигайки на Карибите в края на XV век, бил удивен от племената, които приготвяли уловените риба и дивеч, като ги поставяли върху специално изработена дървена поставка над огъня и по този начин месото се опушвало и изпичало. Този начин на готвене местните жители наричали „барбакоа“. Колумб никога не бил опитвал месо, приготвено по този начин - направо върху горещите въглени. Вкусът, който придобивал месото, бил толкова невероятен и различен с този пушен аромат, че той пренесъл това ноу-хау в европейската кухня.

И до днес, тази на пръв поглед проста технология доставя удоволствие на всички ценители на кулинарните изкушения!

Когато пролетта пукне, ароматите на цветя и разпъпили се дървета ни карат да излезем сред диханната природа, да се заредим с енергия и добро настроение за предстоящото лято, а барбекюто е онази притегателна сила, която събира всички. Не можем да устоим на аромата, който се носи в градината ни от огнището, което споделено с истинските приятели е незаменим център на всяко градинско парти.

Дали месо или зеленчуци, барбекюто е любимо преживяване. Но за да сме майстори в това наглед просто изпълнение на приготвяне на храна, трябва да знаем някои тайни, които ще ни помогнат да не се отървем от добра компания, но какво по-хубаво от споделената емоция.

1. За истински вкусно барбекю от значение са и подходящите въглища, като най-добре ще е да изберете дървени въглища от дъб или бук на големи парчета.

2. Ако искате да съкратите времето за мариноване, не оставяйте продуктите с маринатата в хладилника. На стайна температура маринатата може да ароматизира и овкуси много по-бързо избраните от Вас продукти.

3. Ако сте избрали калмари за скарата, е важно да знаете, че те не търпят дълго термично обработване. Пекат се на максимално загрята скара, за не повече от 2-3 минути от всяка страна - в противен случай стават твърди и жилави.

4. Когато печете на скарата скаридите с черупка, трябва да удължите времето на печене с 1-2 минути.

5. За идеално изпичане на продуктите, жарта трябва да е напълно готова. Как да разберем това? Когато всички въглища са разпалени, но пламъкът е утихнал.

6. Когато приготвяте шишчета гледайте отделните парчета да са с приблизително еднаква големина, за да избегнете проблеми по време на печенето, с вероятно недоопичане.

7. Добре е да намажете скарата със зехтин няколко минути преди да сложите продуктите, които ще печете, за да не залепват.

8. Когато печете риба, ползвайте по-широки шпатули за по-лесно обръщане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати