Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезна или вредна е сланината

Полезна или вредна е сланината

Сланина
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Всеки от нас знае, че сланината притежава високо съдържание на мазнини. Затова много от нас изключват категорично сланината от менюто си, опасявайки се, че тя може само да навреди на здравето ни.

Наистина сланината съдържа холестерол, но имайте предвид, че той е по-малкото, отколкото в кравето масло, например. Спокойно! Не си мислете, че изяждайки парче сланина, холестеролът веднага ще започне да се отлага по стените на артериите.

Не! Лекарите казват, че малко парче сланина с витамин F ще ви донесе по-скоро полза най-вече за профилактика на атеросклерозата. А холестеролът, който се съдържа в нея, ще бъде използван за създаването на имунни клетки, които да предпазват тялото ни от вируси и инфекции.

Арахидоновата киселина, която се съдържа в сланината, е нужна на сърдечния мускул. Без нея не могат да функционират нормално хормоните. Страдат също имунните реакции и холестероловата обмяна.

Най-правилно е сланината да се яде с хляб, най-добре пълнозърнест. Двата продукта в комбинация по-лесно ще се усвоят от организма. Това, разбира се, е препоръчително за хора, които не страдат от затлъстяване и нямат проблеми с храносмилането. Ако сте от тях, не бива да консумирате повече от 10 грама сланина на ден.

Диетичният вариант е да хапвате сланината със зеленчуци.

Не е добре обаче сланината да се яде пържена. При пържене тя губи полезните си свойства и натрупва токсини и канцерогени. По-добре само подгрейте сланината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
46
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
технолога
технолога
28.05.2015 12:04
По добре сланина отколкото химическите салами без месо
10
0
Татяна
Татяна
23.09.2013 07:17
Преди двадесетина години преподавателят ни по месопреработка в Тракийския университет каза , че когато са яли сланина с лук не са имали нужда нито от антидепресанти , нито от сексуални стимуланти . Защото холестерола изгражда стеролите, които са в основата на мозъка и половите хормони . Така , че всичко писано тук е абсолютно вярно !
25
1
сегашно време
сегашно време
18.07.2013 08:12
нищо не е като 'едно време'
8
0
румен иванов
румен иванов
11.03.2012 12:57
едно време не са знаели тези работи,а
такива болести и втакива размери не е
имало.
10
0