gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-честите грешки, които допускаме в кухнята

Най-честите грешки, които допускаме в кухнята

Драга МишеваДрага Мишева
Чирак
242418
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл-18%
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
18.04 лв.
Виж ››

Всеки познава поне 1 жена, която е идеалната домакиня. При нея всичко е подредено, чисто, а храната е толкова вкусна. Но дори и тя, идеалната домакиня, допуска грешки.

Вижте 7-те най-чести грешки, които се допускат в кухнята.

Никога недейте да поставяте плодовете и зеленчуците на едно място. Почти всички хладилници имат 2 чекмеджета, които се използват за всякакви дребни неща. Освободете ги и в тях разделяйте плодовете и зеленчуците. Има плодове, които отделят много етилен и това може да развали свежите зеленчуци. Такива например са ябълките и бананите. Също така дръжте доматите и костилковите плодове извън хладилника. В противен случай те ще се превърнат в каша и вкусът им ще изчезне.

Топлата храна не се изсипва в пластмасови съдове. Почти всички пластмаси съдържат множество химикали, които могат да доведат до затлъстяване и редица други проблеми. Когато храната е гореща тези химикали проникват много лесно. Вместо тях изберете стъклени или керамични. Оставете храната да изстине и чак тогава я изсипете в пластмасов съд.

Често използваме подправките по дъното на буркана. Не го правете преди да сте си купили нови. Има подправки, които са много скъпи и не бива да се изхвърлят. Но когато тези подправки постоят дълго време в буркана, то ароматите и свойствата им изчезват. Затова купувайте малки разфасовки. Купувайте малки количества и ги съхранявайте в малко стъклено бурканче. Когато подправките останат на дъното, изсипете ново пакетче и разбъркайте.

Не отваряйте фурната, докато готвите. Никой не иска храната му да изгори и затова постоянно отваря фурната. Това всъщност е голяма грешка. Когато отворите фурната, навън излиза много голямо количество топлина и градусите се намаляват. По този начин увеличавате времето за готвене.

Не трупайте храна на последния рафт в хладилника. Често препълваме хладилника си и трупаме храна и на последния рафт. Това не е правилно. Всички хладилници отделят топлина, която се издига нагоре. В най-горната част температурата е най-висока и това може да развали храната ви много по-бързо.

Не печете зеленчуците твърде бързо. Често, поради липсата на свободно време, решаваме да си направим бърза вечеря със зеленчуци. За целта пускаме фурната на максимални градуси и така зеленчуците стават много бързо. Това всъщност не е правилно. По този начин зеленчуците отвън ще изгорят, а отвътре ще си бъдат сурови. За това винаги печете на не повече от 180 до 200 градуса.

Не измивайте плодовете и зеленчуците, ако няма да ги ядете. Ако ги измиете и ги приберете в хладилника, то рискувате да им излезе мухъл или да се развалят много бързо. Затова ги прибирайте неизмити. Правете това непосредствено преди да ги консумирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати