gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Бахарат - универсалната арабска смес

Бахарат - универсалната арабска смес

МаринаМарина
Помощник Готвач
561249
подправки
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
Виж ››

Бахарат е арабска универсална смес от различни подправки, които са характерни в кухнята на Близкия изток. Само една щипка от уникалната смес променя до неузнаваемост вкуса на различни сосове, супи, зърнени храни, зеленчуци, варива и месо.

Тя може да се използва за натриване на риба, птиче месо и други, като се смесва със зехтин и се използва като растителна маринатата. Смесва се и с чесън, магданоз и зехтин, за да придобие консистенция на паста. Бахарат е ароматна, топла и сладка смес, която обикновено съдържа комбинация от черен пипер, кориандър, кимион, бахар, кардамон, канела, карамфил, червен пипер и индийско орехче.

Предимно може да бъде открита в хранителните магазини в Близкия изток, но също така може лесно да си я приготвите и в собствената си кухня. За да си направите от ароматната подправка в къщи е препоръчително да се спрете на цели подправки, тъй като те запазват повече аромата си при термична обработка.

В някои рецепти може да видите и допълнения като смрадлика, шафран, куркума, и люти чушки. Турската версия на Бахарат включва и изсушена мента. В Северна Африка често добавяли към сместа изсушени розови листа.

Независимо дали ще си купите готова смес или ще си я приготвите в домашни условия, тя трябва да се съхранява в херметически затворени контейнери, далеч от източници на топлина и светлина, в продължение на три месеца.

смес от подправки

Ето и една рецепта, с която може да си приготвите сами Бахарат. Нужни са ви : 1 супена лъжица черен пипер, 1 супена лъжица кимион, 2 чаени лъжички семена от кориандър, 1 чаена лъжичка цял карамфил, ½ чаена лъжичка семена от кардамон, 1 ½ супени лъжици червен пипер, 1 супени лъжици канела, ¼ чаена лъжичка смляно индийско орехче.

Загрейте тигана на средно висока температура. Заделете червения пипер, канелата и индийското орехче. Останалите подправки изсипете в тигана и ги оставете за около 3-5 минути, като ги разбърквате редовно, за да не прегорят.

След това ги прехвърлете в купа и ги оставете да се охладят напълно. Когато са достатъчно охладени, смесете ги с червения пипер, канелата и индийското орехче. Сложете ги в блендер и ги смелете. Съхранявайте получената смес в херметически затворен стъклен буркан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest