Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранене на деца с алергии

Хранене на деца с алергии

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
12071245
Алергии при деца
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Хранителните алергии при децата се проявяват най-често до три годишна възраст. Най-честите алергични реакции се свързват с краве мляко, яйчен белтък, фъстъци, ядки и по-специално фъстъци и кашу, риба, ракообразни, соя, пшеница, ягоди, цитруси и други.

Алергичната реакция се проявява до 48 часа след приемане на храната. Изразява се в зачервяване, сърбежи, обриви, диария, хрема, кихане, кашлица, задух.

Към хранителната непоносимост спадат и случаите на вродени и придобити ензимни дефицити като лактазен дефицит – недостиг на ензима лактаза, който е отговорен за правилното разграждане на млечната захар.

Съществуват и така наречените кръстосани алергии при децата – например алергия към белтъка на кравето мляко и соевия белтък едновременно; към фъстъци и соя; зърнени храни и полени; домати и грах; едновременно към целина, моркови, пъпеш, банани, ябълки, домати праскови и кайсии или към киви, пъпеш, спанак, банани.

Правилното хранене при различни алергии при деца

Алергия към мляко

При деца, които проявяват алергия към белтъка на кравето мляко, не бива да се допуска в храните съдържание на каквото и да било количество мляко и млечни продукти. Супите да бъдат без застройка, млечните десерти да се заместят с кисели, компоти или да бъдат приготвени с вода или нектар като заместител на млякото.

А ако детето приема диетично мляко, по ваше желание бихте могли да добавите към десерта му няколко лъжички от него.

Телешкото месо, което носи белтъци, подобни на тези в кравето мляко, се заменя с пилешко, заешко и свинско месо. За предпочитане е да се използва прясно месо, тъй като в процеса на замразяване в него се натрупват вещества, които могат по-лесно да предизвикат алергична реакция.

Постепенно въвеждане на храни при алергии

Хранителните алергии при повечето деца се преодоляват с възрастта. В зависимост от индивидуалната поносимост на всяко дете след навършване на година и половина-две години или две години и половина може да започнат да се включват поетапно млечни продукти в реда сирене, кисело мляко, след това прясно мляко, зеленчуци, плодове, зърнени храни.

При предразположение или вече проявена алергия въвеждайте постепенно само по един продукт в рамките на седмица или две. После постепенно увеличавайте броя и количеството на продуктите, но наблюдавайте внимателно детето, защото някои изражения на алергичните реакции при децата не са така силно изразени. При проява на симптоми, изчакайте с включването на съответния продукт още няколко месеца, като имате предвид продуктите, които дават кръстосани алергии.

Праскови и кайсии

При проява на алергия е добре родителите да водят хранителен дневник на детето, в който да се отбелязва датата на въвеждане на всяка нова храна, нейното количество, вид, час, а ако има проявена алергична реакция - времето на поява и точно описание.

Кога да се въведат в храненето при деца някои рискови храни:

Праскови и киви 12 месеца

Ягоди и малини 18 – 24 месеца

Кисело мляко След 12 месеца

Телешко месо След 12 месеца

Прясно мляко След 14 месеца

Извара След 14 месеца

Яйца След 14 месеца

Мед След 24 месеца

Риба След 18 – 24 месеца

Бобови След 24 месеца

Билков чай След 18 месеца

Шоколад, какао След 36 месеца

Фъстъци След 36 месеца

В деня на въвеждане на нов продукт не трябва да се включват големи количества от един и същ продукт, той да не се повтаря повече от веднъж седмично и да се избягват силните подправки.

При достатъчна термична обработка на детските ястия повечето от алергените се инактивират.

Вижте още:

- Идеи за здравословна закуска и вечеря за деца;

- Суперхрани за деца – каква е тяхната роля?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest