Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как става усвояването и разграждането на мазнините в нашия организъм?

Как става усвояването и разграждането на мазнините в нашия организъм?

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
14582373
Усвояване на Мазнини

Разграждането и натрупването на мазнините е част от метаболизма ни. Желанието ни разграждането на мастна тъкан да става по-активно за сметка на запасяването на организма, понякога е доста голямо. Но колкото и да искаме да повлияем на един процес за сметка на друг, не бива да забравяме, че имаме уникално тяло, което е такова именно заради баланса на процесите в него.

Всъщност още по време на преработката на растителните масла в промишлеността повечето от стеролите и фосфолипидите се отстраняват както поради технологични, така и поради вкусови причини. Човек може да синтезира адекватни количества холестерол и фосфолипиди. Хранителният холестерол играе важна роля в композицията на липопротеините и метаболизма.

Фосфолипидите от растителен произход имат различен мастнокиселинен състав от животинските, но се приемат в телата ни по един и същи начин. Изследванията показват, че само 2 % от дневния липиден прием се пада на фосфолипидите, но това малко количество има важна роля при процесите, свързани с обмяната на триглицериди. Малките количества фосфолипиди имат значение за емулгирането на триглицеридите в диспергирани капчици в стомаха.

Ролята на фосфолипидите е да емулгират триглицеридите и да улеснят разтварянето на другите липолитични продукти.

Разграждане на мазнини

Абсорбираните липиди се транспортират до тънките черва и до другите тъкани. Мастните киселини с дължина на въглеводородната верига по-малко от 14 въглеродни атома се свързват с албумина и се транспортират директно към черния дроб чрез порталната вена.

За разлика от холестерола, който сами си създаваме, този в храната е частично естерифициран. Степента на поглъщане на холестерола е по-ниска от тази на мастните киселини. Само част от холестерола се натрупва – около 300-500 милиграма.

Световната здравна организация препоръчва да не се приемат повече от 300 милиграма холестерол на ден. Неговото усвояване се улеснява от наличието на триглицериди в диетата, тъй като това подобрява холестеролното поглъщане чрез разширение на жлъчните мицели.

Месо

При високохолестеролни диети при ограничена холестеролна абсорбция се получава висока концентрация на изхвърления холестерол и негови продукти поради бактерийното разлагане в дебелото черво и правото черво, което може да има канцерогенен ефект. Тези диети повишават общото ниво на холестерола, както и съдържанието му в кръвта.

Холестеролът се свързва със серумните протеини с ниска плътност, които съдържат 45-50 % холестерол и осигуряват транспорта му от черния дроб до тъканите.

Диети, бедни на холестерол и наситени мазнини и с ограничени количества животински протеини, водят до значително понижаване нивото на серумния холестерол. Но това не е необходимо при нормални нива на холестерол, а само при проблеми, свързани с него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest