Зехтинът защитава черния дроб
Maslinovo ulje štiti jetruПольза оливкового масла
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Зехтинът защитава черния дроб

Зехтинът защитава черния дроб

зехтин
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Заради многобройните си здравословни ползи зехтинът с право се смята за същински дар от природата. Той се препоръчва както от лекарите, така и от народната медицина за превенцията на развитието на сърдечно-съдови заболявания, за кожата и косата. Нови проучвания обаче приписват на зехтина още повече, неподозирани досега, ползи.

Скорошни изследвания показаха, че една от най-полезните съставки на растителното масло е веществото хидрокситирозол. Досега науката не му обръщаше достатъчно внимание, въпреки почти чудодейното му въздействие върху черния дроб. Вещството има силно антиоксидантно действие.

Досега се знаеше, че на него се дължат някои от защитните свойства на зехтина върху сърдечно-съдовата система. Според новите данни обаче се оказва, че хидрокситирозолът има и напълно непознат досега защитен ефект върху черния дроб.

Учени от Чилийския държавен университет проучили ефекта на хидрокситирозола върху индивиди, поставени на хранителен режим с висок прием на мазнини. Специалистите наблюдавали активността на специфични ензими, играещи роля в биосинтезата на полиненаситени мастни киселини.

Този тип киселини са полезни за човешкия организъм, понеже имат способността да понижават нивата на нископлътностния липопротеин, познат на широката публика като лош холестерол. Славата му се дължи на способността да се отлага по артериалните стени, образувайки плаки и блокажи, които влошават сърдечно-съдовото здраве. Освен това полиненаситените мастни киселини подобряват сърдечно-съдовата и мозъчната функция и са жизнено необходими за клетъчния растеж.

зехтин

Оказало се, че честият прием на хидрокситирозол при индивидите с висок прием на мазнини довело до понижаване на кръвните нива на лошия холестерол и спадането на специфични маркери, сочещи към развитието на инсулинова резистентност. Най-значимо било откритието, че хидрокситирозолът стимулира производството на чернодробни ензими, чрез които тялото само произвежда полезните полиненаситени мастни киселини.

Увеличеното количество и продуктивност на тези ензими съвпадало с наблюдаваното нормализиране на баланса на мастните киселини, предимно в черния дроб (дори при индивиди с налична чернодробна стеатоза – затлъстяване на черния дроб).

Това довело учените до заключението, че приемът на хидрокситирозол може да поправя щетите върху черния дорб, причинени от хранителни режими с твърде висок прием на мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest