Черен Хайвер
Crni kavijar

Черен Хайвер

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516410k
Черен хайвер от белуга
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.
Виж ››

Черният хайвер е една от най-скъпите храни в света, поради което неслучайно е наричан храната на царете. Този вид хайвер е символ на лукс и изобилие и често е оприличаван на черните диаманти. Черният хайвер се добива единствено от семейството на есетровите риби. Есетрата като риба няма особени вкусови качества, но яйцата, добивани от нея, са с цената на злато.

Съществуват 24 вида есетра, 5 от тях живеят в Каспийско море, но само 4 произвеждат ядлив хайвер. Най-известният от тези 4 вида есетра е белугата. Интересен факт е, че хайверът съставлява около 25% от теглото на белугата.

Женските белуги достигат до полова зрялост на около 25-годишна възраст, но не хвърлят хайвер всяка година. В плен белугата може да достигне полова зрялост за около 7 години, но само при наличие на високопротеинова храна и подходяща температура на водата.

Хайверът от белугата се отличава от останалите видове по своя цвят и размери, а вкусът му е изключително мек и деликатен. Ценителите на изисканите храни го описват като уникален, наподобяващ вкуса на ядки. От всички видове хайверът от белуга е с най-голям размер, като зърната са около 5-6 мм. За сравнение хайверът от другите риби достига до 1.3 мм.

Цената на черния хайвер наистина не е за всеки джоб. Хайвер от изкуствено отглеждани риби струва около 1500 евро за килограм, докато цената на хайвер от свободна белуга надвишава 2000 евро.

История на черен хайвер

Черен хайвер
Снимка: Izismile

Ако си мислите, че черният хайвер се консумира от съвсем скоро, ще останете изненадани. Най-ранните сведения за консумацията на хайвера са още от 13-ти век. Свързват се с внука на Чингис хан – Бату хан.

Пет века по-късно става много интересна случка. Луи ХV хвърля в лицето на нищо неподозиращия Петър Велики неприятните рибни яйца, с които руският цар се опитва да нагости Луи в знак на добра воля. Френският крал дори не е подозирал, че това ще бъде една от най-скъпите храни в света, които малцина имат щастието да опитват. В наши дни черният хайвер е изискан деликатес за кралски особи.

Истината е, че в миналото черният хайвер не е оценяван правилно и една от причините е във факта, че хората просто не са знаели как да го съхраняват. В района на Каспийско море (където се добивал) климатът е много топъл и хайверът се е развалял много бързо, причинявайки масови тежки натравяния. Това е причината дори да го смятат за прокълната храна. С годините обаче започват да усвояват тънкостите в неговото съхранение. За да бъде удължен срокът на годност, яйцата на рибата силно се осоляват и след това се прехвърлят в дървени бъчви.

Руснаците и персийците са първите, които популяризират черния хайвер по света. През 16 век е бил консумиран чак в Америка, но не се е смятал за изискана храна, а по-скоро за нискокачествена храна за по-бедните.

До средата на 80-те години на миналия век СССР е на първо място по индустриален риболов на есетра. В района на Каспийско море са улавяни по 28 000 тона есетра, от които се получавали около 2500 тона черен хайвер. Това е и около 90% от целия пазар на хайвера по света, която прави Съветския съюз пълен монополист върху износа на безценния хайвер. След разпадането на Съюза обаче нещата се променят.

Още през 50-те години на миналия век популацията на есетра започва да намалява, а бракониерството е другата причина за изчезването на рибата. Това налага промяна в пазара и развитието на аквафермерството. Развъждането на есетра в изкуствени условия обаче съвсем не е толкова лесно, както е например при сьомгата.

В наши дни най-големите производители на черен хайвер са Китай и Саудитска Арабия, като хайверът се произвежда в изкуствена среда. Интересно е, че Иран е първенец по доставки на див хайвер поради две причини. Първата е, че там няма забрана за лов на есетрите, а втората е, че иранците не консумират този деликатес. Факт, който се обяснява с Корана, където се забранява на мюсюлманите да консумират риба без люспи.

Черен хайвер в кулинарията

Хайвер

Черният хайвер се сервира в малки чинийки, които са поставени на блюдо с лед и украсени с резен лимон. Може да се консумира с чаена лъжичка без никакви добавки. Много често се сервира върху сухари, хляб, може и в палачинка.

Друг вариант е да се намаже малко малко върху хлебчето, да се сложи черен хайвер, поръсва се с лимонов сок и е готово за консумация. Хайверът не бива да се намазва върху хлебчето, защото така малките зрънца ще се пукнат и ще изпуснат своята безценна течност, която е и най-голямата наслада на небцето.

Съществуват и най-различни екстравагантни начини за сервиране на хайвера – със сирена, ананас, стафиди или дори парченца зеленчуци. Хубаво е да се отбележи, че хайверът никога не се опитва със сребърна лъжичка, защото среброто ще развали финия му вкус.

Качеството на черния хайвер може да се разпознае лесно – при отваряне на консервата на повърхността рибните яйца са залепнали едно за друго, образуващи тънък слой лед. Точно така трябва да изглежда висококачественият черен хайвер.

Ползи от черен хайвер

Черният хайвер е изискана и много полезна храна, която е пълна с подхранващи тялото вещества. Съставен е от 25 % белтъци, 50% вода и около 17 % мазнини. Богато е съдържанието на фосфор, витамини А, Е, С и D, аминокиселини, лизин и много други.

Смята се, че хайверът влия положително върху функциите на мозъка, повишава имунитета и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови болести. Витамините в хайвера забавят процесите на стареене в тялото.

Хайверът е изключително питателна храна, като в 100 г от него се съдържа около 280 калории. Поради тази причина хора, които спазват режим за отслабване, трябва да ограничават консумацията му.

Разкрасяване с черен хайвер

Черният хайвер е не само изискана и полезна за здравето храна, но и изключителен сюъзник в борбата със стареенето на кожата. Както и в кулинарията, така и козметиката продуктите с черен хайвер съвсем не са евтини, но резултатът е невероятен.

При употребата на средства, в чиито състав има и черен хайвер, кожата бива заредена с редица подхранващи вещества. В козметиката процентното съдържание на този хайвер е между 0.5 и 5%, като този широк интервал се обяснява с факта, че в кремовете и маските има повече хайвер, отколкото в тониците например.

Екстрактът от черен хайвер активизира процеса на производство на собствен еластин и колаген, което предотвратява появата на бръчки, изглажда кожата и придава сияен вид.

Вижте всички наши рецепти с хайвер, както и как се прави Тарама хайвер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес