Рибено Масло
Riblje Ulje

Рибено Масло

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Рибено масло

Рибеното масло е една от най-нашумелите хранителни добавки, за която се смята, че е изключителен лечебен продукт, с невероятни свойства. Рибеното масло се състои от мастни киселини, познати по-добре като омега-3 мастни киселини.

Тези омега-3 са 2 вида- EPA и DHA. DHA е съкращение на докозахексаенова киселина, която не може да се синтезира в тялото, но пък е незаменима за мозъчната кора, подвижността на сперматозоидите и очната ретина. EPA е съкращение за ейкозапентаенова киселина, която също е особено важна за тялото, тъй като е необходима за синтеза на химикали, които участват в кръвосъсирването и противовъзпалителните процеси.

В рибеното масло има високи количества витамини А и D. Известно е, че тялото ни синтезира витамин D, когато е изложено на слънчева светлина. Този витамин играе ключова роля за функциониране на клетките на тялото, а поради съвременния начин на живот може да се каже, че все повече хора страдат от недостиг на витамина поради все по-малкото време, което прекарват на слънце.

Дефицитът на витамин D може да причини редица симптоми като нервност, умора, депресия, ниско либидо. Витамин А пък е важен антиоксидант, който се бори с вредното въздействие на свободните радикали. Именно наличието на витамини А и D, както и омега-3 мастни киселини правят рибеното масло толкова ценно и търсено.

Ползи от рибено масло

Полезните свойства на рибеното масло са изключително много. Човешкият организъм изпитва всекидневна доза от важни минерали, витамини и полезни мастни киселини, за да функционира правилно. Именно заради рибеното масло е от най-подходящите добавки, които могат да обогатят дневното меню.

На първо място рибеното масло се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система. Това намалява риска от сърдечни заболявания и успешно помага в контрола над високото кръвно налягане. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в маслото, правят съдовете по-еластични и предпазват от появата на шлаки. Според редица специалисти рибеното масло може да намали риска от исхемична болест на сърцето и инсулт. Една от основните здравословни ползи на маслото е контрола на холестерола.

Рибеното масло се препоръчва при профилактика и лечение на диабет. Полезните мазнини в маслото помагат за контрола при производството на инсулин и така се предотвратява и инсулиновата резистентност. Редовният прием на рибено масло помага и при заболяванията, свързани с диабета, каквито например са бъбречните проблеми.

Рибеното масло помага за по-бързото изгаряне на мазнините. Омега-3 мастните киселини се използват от организма като енергия, което пък позволява изгарянето на повече телесни мазнини. За оптимален резултат приемът на маслото трябва да бъде съчетан с правилен хранителен режим.

Ползи от Рибено масло

Рибеното масло е отличен начин за подобряване на концентрацията и паметта. То е отлична хранителна добавка, която подпомага когнитивната мозъчна функция. Рибеното масло подпомага производството на хормоните естроген и прогестерон. Някои изследвания посочват, че има полезни въздействие върху тестисите и яйчниците.

Според изследвания редовният прием на рибено масло може да намали риска от появата на рак на гърдата. То прави костите по-здрави, защото омега-3 киселините в маслото са изключително важен компонент за поддържане на костна плътност и здрава костна система.

Рибеното масло намалява симптомите на остеоартрит, като намалява клетъчното възпаление и защитава ставите, успокоявайки възпалителните процеси. Смята се, че рибеното масло може да предпази човек от появата на депресия.

Рибеното масло е ценен помощник и в разкрасяването. То прави кожата по-здрава и красива, предпазва я от акне. Омега-3 мастните киселини са мощен антиоксидант и действат противовъзпалително и на кожата. Освен това маслото поддържа еластичността и влажността на кожата. Също така то регулира производството на себум, като по този начин намалява натрупването на мъртви клетки, което е провокирано от различни замърсявания и външни въздействия.

Качественото рибено масло е сред добавките, които се препоръчват за укрепване на здравето на черния дроб, както и за подобряване на неговите функции. Някои специалисти дори са на мнения, че хубавото рибено масло може да подпомогне процеса на излекуване от хепатит С. Тук обаче трябва много да се внимава, защото приемът на по-високи дози рибено масло може да причини негативни последици върху черния дроб.

Приемът на рибено масло се препоръчва при проблеми с щитовидната жлеза, защото добавката спомага за намаляване на възпалителните процеси в жлезата. Рибеното масло действа противовъзпалително и при възпалени венци и наличие на пародонтоза.

Експертите казват, че мастните киселини в рибеното масло, особено омега-3, са важни за развитието на мозъка, както по време на развитие на плода, така и в периода след раждането. DHA или декозахексаеновата киселина от хранителни източници е необходима за оптимално функционално съзряване на ретината и зрителната кора. Изследователите обясняват,  че зрителната острота и умственото развитие изглежда се засилват от допълнителен прием на DHA.

Експертите казват, че DHA се натрупва бързо в мозъка по време на бременност и в ранно детство и че наличието на DHA чрез прехвърляне от „резервите“ на майката оказва влияние върху степента, до която тази есенциална мастна киселина е включена в нервната тъкан.

Свойства на Рибено масло

Консумацията на DHA води до много положителни физиологични и поведенчески ефекти, включително ефекти върху познанието, но въпреки това съвременната диета е бедна по отношение на DHA.

Другата незаменима омега-3 мастна киселина, която откриваме в рибеното масло, EPA (ейкозапентаенова киселина), има противовъзпалителни ефекти, които могат да предпазят мозъка дегенерация при стареене. 

Капсули или течно рибено масло да изберем?

Както капсулите, така и рибеното масло в течна форма са полезни за здравето, но маслото е особено показано за хора, които имат проблеми с преглъщането на хапчета.

Когато мислите за хранителни добавки с рибено масло , тези жълти капсули обикновено ви идват наум. Струва си обаче да се помни, че тези капсули са сравнително скорошно изобретение и че в миналото рибеното масло се прилага в течна форма.

Предимства на капсулите е, че те опростяват работата на учените при стандартизирането на дозите омега-3, използвани в научните изследвания. Освен това с течение на времето капсулите улесняват процеса на получаване на постоянна дневна доза, тъй като в миналото течните рибени масла бяха трудни за точно измерване. Капсулите с рибено масло също са лесни за приемане и за пътуване, защото не се нуждаят от охлаждане, не оставят мазни петна с текстурата си и се вписват в рутината на много хора.

Рибеното масло, приложено в течна форма, може ефективно да балансира микробиома. То е за предпочитане от хора, които не могат да поглъщат таблетки и капсули. В устната кухина се съдържа уникална екосистема от около 700 различни вида бактерии. Този орален микробиом е дълбоко замесен в нашата връзка с болестта. Например, ново изследване показва, че същата бактерия, която причинява пародонтоза (често срещана инфекция на венците), изглежда играе роля в началото на болестта на Алцхаймер и др. 

Вече знаем, че омега-3 мастните киселини имат благоприятно въздействие върху микробиома, увеличавайки разнообразието от бактерии и имайки благоприятно антимикробно въздействие върху определени бактериални щамове. При клетъчни проучвания учените също откриха антибактериалните ефекти на омега-3 върху Porphyromonas gingivalis, виновникът за пародонтозата. 

Следователно, ако приемате течна формулировка от рибено масло, тя влиза в директен контакт с устната кухина и нейната лигавица, увеличавайки вероятността маслото да има благоприятен ефект върху тези бактерии. 

Странични ефекти от рибено масло

Въпреки че на рибеното масло се приписват безброй здравословни ползи, хората все пак трябва да бъдат внимателни. Водени от желанието да се излекуват или предпазят от даден здравословен проблем, някои хора може да предозират с приема на маслото. Това предозиране е опасно за бременни жени, диабетици, хора, склонни към кръвоизливи, хора със сърдечна недостатъчност, както и такива, които имат алергия към рибни продукти.

Ако пък рибеното масло не е качествено, рискът е още по-голям. Възможно е да настъпят стомашни проблеми, пренатоварване на черния дроб, киселини, диария, общ дискомфорт, наличие на кръв в урината, високи стойности на лошия холестерол и кръвната захар.

Дневен прием на рибено масло

Обикновено на етикета е упоменато каква е препоръчителната дневна доза – обикновено това са 1-2 капсули, 2-3 пъти дневно по време на хранене. Приемът продължава около месец. Все пак е най-добре да се направи консултация със специалист, за да се избегнат нежелани усложнения.

Рибеното масло не бива да се приема на гладно, защото може да наруши храносмилателните процеси. Приемът на рибено масло в комбинация с други хранителни добавки също трябва да се обсъди с лекар.

Разпознаване на качествено рибено масло

За да се избегнат каквито и да е здравословни проблеми и усложнения от рибеното масло, всеки, който иска да започне да го приема, на първо място трябва да се консултира с личния си лекар. Разпознаването на качественото рибено масло също е важно, но как да се избере сред толкова богатия избор, който се предлага на пазара?

На първо място трябва да се чете внимателно листовката на рибеното масло. Качественото такова е със съдържание на омега-3 в диапазона 300-700 мг в 1 грам масло. Ако на етикета липсва тази информация, както и надписът, че маслото е молекулярно пречистено, то силно вероятно е, продуктът да е с ниско качество.

Друг ориентир е цената – ако маслото е твърде евтино, то суровините, използвани за направата му, не са качествени. Прекалено здравите капсули на маслото пък може би са предназначени да прикрият дъха на гранясало.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес