Кокосово олио
То се получава чрез горещо или по-рядко чрез студено пресоване на копрата - ядката на кокосовия орех. В тропиците е основната мазнина за милиони хора. Световни производители са Индия, Тайланд, Шри Ланка, Филипините и Индонезия. Олиото има характерен леко сладък вкус, нежен аромат и приятен ядков привкус.
Учените продължават да спорят дали честата му употреба е причина за повишаване на лошия холестерол, но преобладаващото мнение е, че методът на студеното пресоване, от който се получава "върджин кокосово масло", не носи същите рискове, като полученото чрез горещо пресоване.
Все по-често кокосовото олио се нарича "супер храна на новото време", защото съдържащите се в него вещества намаляват стреса, повишават имунитета, действат положително при сърдечни и бъбречни проблеми, високо кръвно и диабет, а помагат и за сваляне на излишно тегло.