Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Каранда - чудотворният плод от Индия

Каранда - чудотворният плод от Индия

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Каранда - чудотворният плод от Индия
Снимка: Imgrum

Каранда, наричан още Трънът на Христос, е плод, произхождащ от сухите селски райони на Индия. Зрелите плодове са сладки и могат да се консумират както сурови, така и за направата на салати, желета, конфитюри, напитки и други.

Те са добър източник на витамини като каротин, тиамин, рибофлавин, витамин С и пектин. Те съдържат лупеол, ситостерин и киселините винена, лимонена, ябълчна и оксалова, всяка от които укрепва здравето.

Ползите от този плод са много - използва се за лечение на ревматоиден артрит, анорексия, лошо храносмилане, колики, хепатомегалия, спленомегалия, сърдечни заболявания, оток, треска и проблеми с нервите.

Незрелите плодове имат стягащи свойства, които се използват в народната медицина от Югоизточна Азия при заболявания на стомашно-чревния тракт.

На свой ред, узрелите плодове са отлично терапевтично и профилактично средство при настинки и инфекции на горните дихателни пътища, като осигуряват противовъзпалителен, антибактериален и имуностимулиращ ефект.

Зърната се препоръчват също така да бъдат използвани при жълтеница, защото те съдържат много вещества, които защитават клетките на черния дроб от увреждане от токсини, включително при злоупотреба с алкохол.

Листата на каранда също се употребяват, като отварата от тях е отлично средство за диария, като лек за възпалителни заболявания на устната кухина и болка в ушите, а отварата от корените е известна още като противоглистно средство.

Корените съдържат салицилова киселина, поради което помагат при високо кръвно налягане. Високото съдържание на желязо в каранда е верен помощник при борбата с анемията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати