gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Спрете диетите след 40! Ще стане по-зле

Спрете диетите след 40! Ще стане по-зле

Средна възраст
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Ако сте на 40 и се подлагате на диета, може би в началото ще има ефект и ще се лишите от няколко килограма, но дългосрочно само ще надебелеете.

В тази възраст механизмите за оцеляване на организма са безпощадни: намаленият приток на калории за тялото е знак за тревога. То реагира със снижаване на разхода ма енергия в покой, за да пести калории.

Храната се оползотворява до последната калория. Апетитът се подобрява и дори се превръща в постоянна потребност от храна. Колкото по-често се подлагате на диета, толкова по-категорично тялото реагира с режим на тревога и повече наддавате (получава се ефектът йо-йо).

Диета

Освен до затлъстяване поставянето под определен хранителен режим води и до други странични ефекти. Рязката загуба на тегло е един от рисковите фактори за жлъчни заболявания.

Освен това учените са установили, че честите колебания в теглото водят до намаляване на плътността на костите и облагодетелстват остеопорозата. Кожата също губи своята еластичност от многото крайни диети и заприличва на отпуснат ластик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest