gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Започнете да готвите с ГХИ! Вижте защо

Започнете да готвите с ГХИ! Вижте защо

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45381
Готвене с ГХИ
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Гхи се използва от хиляди години, съвсем буквално. Това е наистина древна здравословна храна и определено не е прищявка. Първата известна употреба на маслото е била през 2000 г. пр. Хр. Гхи бързо се интегрира в диетите, в церемониалната практика и в аюрведовите лечебни практики. Смята се, че насърчава както психическото пречистване, така и физическото пречистване чрез способността му да очиства и поддържа баланс в организма.

Ако имате проблеми с холестерола, Гхи е по-здравословен вариант от маслото, тъй като е с ниско съдържание на мазнини. Помага и в стимулирането на секрецията на стомашната киселина, което на свой ред помага за правилното храносмилане.

Гхи има и високо съдържание на антиоксиданти. Помага за увеличаване способността на тялото ви да абсорбира витамини и минерали от други храни, които консумирате. Това, от своя страна, поддържа силна имунна система. Мастноразтворимите витамини и минерали също така повишават имунитета ни, а Гхи спомага за усвояването на тези хранителни вещества в нашето тяло.

Гхи е богата на витамини А, D, Е и К, които са мастноразтворими витамини. Те играят важна роля в функционирането на сърцето, мозъка и костите, на имунната система. Той също така има много хранителни мазнини, които помагат на тялото ви да абсорбира тези основни витамини и да ги използва. Гхи се произвежда от избистрено масло, което означава, че не съдържа млечните твърди вещества или други примеси, които млечните продукти имат.

ГХИ

Казеинът, който е основният протеин в млякото, присъства в много малки количества в тук. Също така има много ниско съдържание на лактоза. Така че, ако имате непоносимост към лактоза или казеин, не е нужно да се притеснявате, тъй като гхи няма да предизвика негативни реакции.

Вашето тяло се нуждае от някои мазнини, за да могат да бъдат изпълнени жизненоважни функции. Тези функции включват защита на стомашната стена от храносмилателните киселини, поддържане на мозъка, нервите и здравето на кожата, както и изграждането на клетъчните мембрани и укрепването им.

Тези ползи се осигуряват от мазнините в Гхи без хидрогенирани масла, трансмазнини или окислен холестерол, които се намират в другите масла.

Пречистено масло
Снимка: ANONYM

Аюрведа, древният индийски лечителски текст, се кълне в Гхи и в свойствата му за подобрение на зрението. Ако имате дразнене в окото, размажете малко Гхи под него и ще усетите облекчение. Гхи е здравословна мазнина, която определено трябва да бъде част от вашата кухня!

Прочети още как се прави Гхи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest