gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Неподозираните странични ефекти на меда

Неподозираните странични ефекти на меда

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45381
Мед
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Медът е неразделна част от безбройните култури по света през последните 2000 години. Той все още се използва като лекарство и в традиционните учения като аюверда и древните китайски лечения. Учените също се държат да разкрият неговите предимства, за да развият съвременната медицинска практика. И в крайна сметка - медът е изключително полезен, но не е и перфектен. Като всичко друго и той си има своите неприятни странични ефекти.

Ако някога консумирате непастьоризиран мед, шансовете да получите натравяне са огромни. Тъй като не се загрява и обработва, той може да съдържа чужди частици като прашец, малки парченца пчелни крила, прополис, пчелно брашно. Те могат в крайна сметка да предизвикат нарушение на храносмилателната система. Така че, ако имате слаба храносмилателна система, най-добре да стоите далеч от суровия мед.

В никакъв случай не трябва да давате какъвто и да било мед на дете под 2 години. Той може да съдържа токсични спори. Когато се консумира от деца на възраст под 24 месеца, може да доведе до тежко заболяване, наречено ботулизъм. Това основно е отравяне, причинено от отровата на пчелите. Някои от симптомите са треска, гадене, повръщане, слабост, летаргия, запек, раздразнителност, диария, спазми, загуба на апетит, спиране на дишането, мускулна парализа и т.н.

Пчелен мед

Прекомерната консумация на мед може да причини тежка коремна болка. Бъдейки богат на фруктоза, той може да прекъсне способността за абсорбиране на хранителните вещества в тънките черва. Това, от своя страна, може да наложи дългосрочни ефекти върху стомашно-чревната система и да причини няколко стомашни проблеми като подуване на корема, газове, спазми и др. Понякога води до остри състояния като диария или разстроен стомах.

Поглъщането на суровия мед може да ви донесе леки до умерени алергии. Алергичните симптоми са подуване, сърбеж, възпаление, обриви, уртикария, подпухналост, кашлица, астма, хрипове, иритис, дихателни проблеми, затруднения при преглъщане и т.н.

Ако искате да поддържате нивото на кръвната захар под контрол, ограничете ежедневната консумация на мед. Той не само е с високо съдържание на захароза, но и съдържа голямо количество глюкоза, което увеличава маркера на нивото на кръвната захар - HbA1c в кръвта. С други думи, сладкото и гъсто решение повишава нивото на кръвната захар в кръвта, което създава условия за диабет.

Медът може значително да понижи нивото на кръвното налягане, което понякога може да се окаже лошо за вашето здраве. Този естествен подсладител също може да повлияе на вашите нерви. Суровият мед се състои от група химични съединения, наречени сивканотоксини, които са токсични за нашата нервна система. По принцип тези токсини се елиминират от храната по време на нейното пастьоризиране. Но когато суровият мед се консумира, те действат и увреждат нашите нервни клетки. В резултат на това прекъсва нормалната дейност на нашата нервна система.

Мед

Точно като захарта твърде много мед може да навреди на зъбите ви. Консумирането на мед всеки ден в големи обеми може да стимулира бактериалната дейност в устата ни. Потреблението му води до значително разпадане на зъбите.

Всичко на всичко медът е чудесен и допринася за по-добро здраве само ако се приема умерено. Хапвайте го в разумни граници и се насладете на сладкия вкус на меда без никакви притеснения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest