gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Внимание! Морковите съдържат цели 26 пестицида

Внимание! Морковите съдържат цели 26 пестицида

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45687
Задушени Моркови
Комплект за готвене от 9 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене от 9 части
193.84 лв.
Виж ››

Морковите са хрупкави и вкусни и са включени в много салати или просто се консумират сурови като лека закуска. Те обикновено са оранжеви на цвят, но също така има червени, лилави, жълти и бели моркови. Те съдържат високи нива на бета каротин, който се превръща в витамин А в организма.

Но, знаете ли за страничните ефекти на морковите? Някои изследвания доказват, че морковите могат да са опасни за малки деца. Ето защо е важно да се хранят малки бебета само с добре дозирани количества морков.

Има и хора, които са свръхчувствителни към моркова. Някои чести нежелани реакции при тях са кожни обриви, диария, анафилактични реакции, уртикария и подуване. Такива алергии се дължат на наличния алерген в прашеца на моркова. Алергените, присъстващи в морковите, са подобни на тези, които се съдържат в ягоди, картофи, ядки и горчица.

Лицата, които са алергични към такива зеленчуци, също трябва да бъдат предпазливи, докато консумират моркови. Консумирането на моркови не е добър вариант за диабетици. Те имат високо съдържание на захар с гликемичен индекс от 97. Захарта се превръща в глюкоза и бързо повишава нивата на захар в организма. Най-добре е хората с диабет да консумират в малки количества задушени моркови.

Сок от моркови

Морковите са богати на витамини и минерали, които са много важни за организма. Но проучванията доказват, че те променят вкуса на кърмата. Така че при кърмене трябва да се избягва да се пие сок от моркови в излишък. Хората, страдащи от диабет, проблеми с червата, ниско ниво на захар и хормонални проблеми, трябва да се консултират с лекар, преди да включат морковите в диетата си.

Морковът е известно, че взаимодейства с такива заболявания и предизвиква симптоми, които ги влошават. Морковите оставят кожата необичайно жълта до оранжева на цвят, когато се приемат в големи количества. Това оцветяване се дължи на бета каротина. Това оцветяване може да се забележи на дланите, ръцете, лицето и ходилата на краката.

Проучванията показват, че морковите съдържат 26 пестициди. От тези 26 пестициди 8 могат потенциално да причинят рак, 16 пречат на хормоните в тялото, 3 от тях причиняват нервни проблеми и 7 причиняват проблеми с репродукцията или развитието. Ако искате да запазите тези пестициди извън тялото си, трябва да ограничите приема на моркови.

Моркови

Този списък на страничните ефекти от морковите няма за цел да ви изплаши от тях! Тези вкусни зеленчуци остават важен начин да запълнете тялото си с хранителни вещества. Но е важно да сте наясно с последиците от прекомерната консумация на моркови. Ограничете приема им в нормални количества и останете здрави!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest