gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезните храни могат да бъдат и вредни

Полезните храни могат да бъдат и вредни

Броколи
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Нали има една поговорка, че много хубаво, не е на хубаво. Оказва се, че здравословните храни могат и да не бъдат толкова полезни и да навредят, особено когато се консумират в огромни количества.

За това сигнализираха учени от Университета в Канзас, цитирани от вестник "Телеграф".

Когато попрекалите с продукти като броколи, боровинки, в организма ви ще се натрупат прекалено много антиоксиданти, което може да се окаже опасно за него.

Кардиоспециалистите от Канзас провели проучване как да подобрят снабдяването на мускулите с кислород по време на физическа активност, като използват за целта антиоксиданти. Идеята им била да се помогне на хората, които се възстановяват от прекаран инфаркт.

Боровинки

Професор Дейвид Пуул обяснава: "Когато те правят гимнастика, се уморяват бързо. Мускулите им са вдървени и им е трудно с упражненията. Опитахме да разберем защо кръвта им не се движи правилно по мускулите и не им доставя достатъчно кислород".

Учените решили да извършат тестове и върху животни, на които давали различни дози антиоксиданти.

Установили, че се появява по-лесно умора при тези, които приемали по-големи дози. Така експертите стигнали до извода, че антиоксидантите нарушават функцията на мускулите, когато са в по-големи количества в организма.

Засега американците не могат да обяснят негативния ефект на антоиксидантите. Презумпцията, че са стопроцентово полезни, е грешна, твърдят те.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest