gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Трябва да знаете това за дефицита на Манган

Трябва да знаете това за дефицита на Манган

Дефицит на манган
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Макар и изключително важен за нашето здраве и благосъстояние на организма, манганът е един от най-пренебрегваните минерали. Всеки е запознат от какво значение за нас са вещества като магнезий, калций, калий и натрий, но малко са тези, които знаят, че от мангана зависи целостта и състоянието на клетките ни.

Минералът участва в повечето ензими в организма ни. Той активира тези, които са отговорни за усвояването на основните хранителни вещества, и също така е катализатор за синтеза на мастните киселини.

Улеснява метаболизма на протеините и въглехидратите, като не на последно място участва и в производството на половите хормони и поддържането на репродуктивното здраве. Манганът е от съществено значение за образуването на тироксин – главният хормон на щитовидната жлеза, който гарантира нормалното функциониране на централната нервна система.

Гадене

С оглед на всичките му полезни функции в организма ни, дефицитът на манган е изключително опасен за нашето здраве. На първо място, липсата му води до повишаване на нивата на кръвната захар. Често срещано е в такива ситуации и понижаването до рискови и дори смъртноопасни нива на добрия холестерол.

Характерни при дефицита на манган са и нарушени функции на репродуктивната система Острият недостиг на този микроелемент може да доведе до сериозно разстройство на координацията на движенията на крайниците, съчетано с увреждане на малкия мозък, гръбначния мозък и нервите, състояние, известно като атаксия.

Овесени ядки

Симптомите, по които може да се познае липсата на манган в организма, са гадене, повръщане, кожен обрив, загуба на цвят на косата, загуба на слуха и в редки случаи парализа, гърчове и трайна глухота.

За да не изпадаме в такива ситуации, хубаво е да се знае, че манганът се среща най-често в зърнените храни, семената, чая и зеленчуците. Някои от най-известните и същевременно най-богати на манган храни са овесени ядки, кафяв ориз, спанак, ананас, канела, тиквено семе, орехи и подправката карамфил.

Тиквено семе

Постарайте се тези храни да присъстват в менюто ви поне два пъти седмично, и ще бъдете сигурни, че ще сте си набавили нужните количества манган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest