Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Видове захар и техните ползи и недостатъци

Видове захар и техните ползи и недостатъци

2 от 5 Снимки

Кафява захар


Има няколко вида кафява захар, като основно те се различават по начина на производство. Два са методите за получаването й– при първия бяла рафинирана захар се смесва с меласа, а при втория се използва нерафинирана захар, в която естествено се съдържа меласа.

Този вид подсладител е богат на минерали и витамини и затова е за предпочитане пред белия му еквивалент. От друга страна, традиционно приготвяната кафява захар почти не се среща. Масово продаваният подсладител има същата хранителна стойност като бялата захар, а прекаляването с нея има същите вредни последствия за здравето ни.

Днес са известни над 25 видa захар. Някои са познати и често използвани – като бялата и кафявата, за други знаят едва малцина. Именно поради този факт съществува голямо объркване сред хората, точно какви подсладители да използват, колко безопасни и здравословни са те.

Важно е да се знае, че в нормални количества който и да е вид захар не е опасен. Прекалим ли, организмът ни започва да страда. За съжаление е все по-трудно да не консумираме този подсладител. В последните десетилетия захарта се съдържа в почти всички продукти – от безалкохолните, през тестените изделия до зърнените храни.

Последните данни показват, че ако само до преди век човек е консумирал средно по 2 килограма захар годишно, то днес ядем по 70. Препоръчителната доза е около 30 грама дневно, но за съжаление малко са хората, които я спазват.

За да изберете оптималния вариант каква захар да консумирате, вижте горната галерия, където ще ви представим най-популярните видове захар, както и техните ползи и недостатъци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати