gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кратка история на банана

Кратка история на банана

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74993
Банани
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.00 лв.
Виж ››

Думата банан се използва и за продълговатите плодове на дървото. Историята на банана започва от праисторическите народи - те били първите, които го култивирали. Това се случило в Югоизточна Азия и Западна Океания.

Основното отглеждане на бананите става в тропическите области, но може да расте в още 107 страни. Бананите се отглеждат основно за храна, също и за фураж, както и за декоративни растения. Този плод притежава различен цвят, когато узрее - най-често са жълти, но могат също да са розови и червени, което зависи от рода и сорта.

В кулинарията бананите могат да се използват както за десерти, когато са жълти, така и за готвене, когато остават зелени. Почти всички банани, които са предмет на търговия, са от десертния тип, като едва 10-15 процента от световното производство е за ескорт. Америка и Европейският съюз са основните вносители на банани.

Родът на бананите принадлежи към семейство Бананови. Според системата, която класифицира растенията APG, бананите влизат в разред Zingiberales от групата на едносемеделните растения. Има източници, които посочват доктора на император Август - Антонио Муса, като човека, на когото е кръстен целият род. Други източници пък твърдят, че Карл Линей използвал арабската дума за банан mauz като основа за името на рода. Думата банан идва от арабското banan, което в превод означава пръст.

Бананово дърво

Родът на бананите съдържа много видове, някои от които дават плод, който е годен за ядене, други видове от този род са отглеждани с декоративна цел или от чисто технически интерес. Всички растения от рода на бананите са с много здрава коренова система, късо подземно стъбло и от 6 до 20 листа. Цъфтежът на растението настъпва след 8-10 месеца активен растеж. Съцветието на банана е двуполово, наподобяващо огромна розова пъпка с виолетов цвят.

Историята на банана е една от най-древните. Той, както казахме по-горе, е най-древното култивирано растение. За родина на банана се смята Малайският архипелаг, където местното население го използва за храна, която допълва рибната им диета. В Папуа Нова Гвинея, както в Малайзия и Филипините могат да се открият множество видове диворастящи банани.

Археологически доказателства от Папуа сочат, че бананите са били култивирани от около 5000 години преди новата ера, а е много възможно и много преди това - от около 8000 години преди новата ера. Има голяма вероятност сходни на бананите видове да са били култивирани по-късно и независимо в други райони на Югоизточтна Азия. Смята се обаче, че именно Югоизточна Азия е истинската родина на бананите. Банани също са били открити и в Африка - там бананът също има дълга история, но това е друга тема.

Банан

Лингвистични данни показват, че късният 6-ти век е дал началото на отглеждането на бананите в Африка. Има вероятност обаче бананите да са били пренесени от Мадагаскар още около 400-та година. Има учени, които твърдят, че бананите са били известни и в Южна Америка в периода още преди идването на европейците.

През 650 г ислямски завоеватели пренасят банана в Палестина и по източното крайбрежие на Африка. Бананът може да бъде отглеждан в условия, каквито има в тропиците - приблизително между 30 градуса северна ширина и 30 градуса южна ширина и от височина от над 2000 метра над морското равнище. Благоприятни условия за растежа на това растение са температури от 26 до 35 градуса през деня и от 22 до 28 през нощта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest